Д-р Румен Котов: Рак на простатата не е смъртна присъда, преглеждайте се /ВИДЕО/

Лечебни заведения „Медика“ отново се включват в кампанията за мъжкото здраве „Мовембър“

Рак на простатата не е смъртна присъда, но трябва мъжете да следят състоянието си и да си правят редовно профилактични прегледи, казва началникът на отделение „Урология“ в УМБАЛ „Медика“-Русе д-р Румен Котов. Лечебни заведения „Медика“ за поредна година се включват в кампанията за мъжкото здраве, наречена „Мовембър“, която се организира в световен мащаб всеки ноември. Изготвен е график от 11 дати за безплатни профилактични прегледи за рак на простатата и на тестисите, които ще бъдат извършвани от трима уролози, а записването става на телефона на регистратурата на ДКЦ-2: 082/502 430 или 0884/517 551, или на място.

Прегледите се препоръчват за мъже над 45 години, които са фамилна обремененост, и за всички мъже над 50 години, както и за мъже, които имат съмнение за рак на тестисите. „Там няма възрастово ограничение – ако един мъж опипа някакво топче в областта на тестисите, без значение дали е болезнено или има увеличение на тестисите, трябва да потърси консулт с уролог спешно“, казва д-р Котов. Прегледите в кампанията са безплатни, а ако бъдат назначени изследвания, те могат да се пуснат или от личния лекар, или джипито ще даде направление за уролог и ще бъдат по здравна каса.

„Мъжете по принцип са склонни да водят по-нездравословен начин на живот от жените и затова не обръщат особено внимание на здравето си, не са склонни на профилактични прегледи и профилактика като цяло. И затова продължителността на живот е по-кратка при тях. По принцип разговорите за мъжествеността, за сексуалността на мъжа е доста деликатна тема и те трудно споделят това и трудно отиват на лекар“, споделя наблюденията си д-р Котов.

Симптомите за проблеми с простатата се наблюдават от страната на уринирането – изтъняване на струята, започване на нощно уриниране, ставане през нощта един или повече пъти. Това са симптомите на доброкачествено увеличаване на простатата или т.нар. хиперплазия на простатата. Симптомите при рак на простатата се припокриват с тези при хиперплазията. „Ако се явят симптоми като патологична фрактура или болки в кръста, ребрата, бедрата, костите, това говори за един много напреднал процес. За радост последните 5 години, с изключение на периода на ковид, когато хората не се преглеждаха, аз пациенти с напреднал простатен карцином не съм имал“, казва началникът на урологията.

Д-р Котов е категоричен, че диагнозата рак на простатната жлеза в никакъв случай не означава смъртна присъда. „Със съвременните методи на диагностика, скрининговите методи, най-вече след въвеждането на протатоспецифичния антиген, образните методи, магнитния резонанс на простатна жлеза простатният рак се хваща в много ранен стадий. Лечението започва от активно наблюдение, което означава безмедикаментозно лечение, проследяване на простатоспецифичния антиген два пъти в годинина, един път в годината ректално туше и при необходимост ядрено-магнитен резонанс. Ако вече има биохимична прогресия на заболяването, тогава се започва лечението. Това е при най-леките форми. При другите се включва начално лечение, еднокринна терапия, лъчелечение или радикално оперативно лечение –премахване на простатата и лимфна дисекция, която е една тежка операция, но пък с добър ефект. Общата преживяемост при навреме откритите пациенти е много добра, като рак специфичната смъртност се отдалечава. Хората умират от други заболявания, а не от самия рак. Така че лечението на рак на простатната жлеза е доста добро, със запазване на добро качество на живот и добра продължителност на преживяване“, казва д-р Румен Котов.

Профилактика като диети и начин на живот, които да влияят на рака на простатата, няма. Простатният рак е възрастозависим – с увеличаване на възрастта вероятността един мъж да има рак на простатата се увеличава. „60-78 % от всички мъже, които са над 79 години, ще имат рак на простатната жлеза. Но диагностиката ще покаже начинът на лечение. Рисков фактор е фамилната обремененост – когато един мъж знае, че баща му, брат му или чичо му е бил с рак на простатата, или майка му, сестра му или леля му са били  с рак на гърдата, то тогава той трябва доста активно да търси уролог, за да се проследи неговото състояние. Истината е, че при мъжете с фамилна обремененост ракът започва 6-7 години от останалите“, казва д-р Котов.

С увеличаването на продължителността на живот вероятността мъжът да се разболее от простатен рак се увеличава. Но с добро лечение или само под наблюдение пациентите имат много добра преживяемост, без да починат от това заболяване.

Exit mobile version