Държавата поема новите услуги за лица с психични разстройства и с деменция в Русе

Финансирането на новите социални услуги на Община Русе – Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства и Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция, ще бъде поето от държавата. Съгласие за това трябва да дадат общинските съветници на предстоящата сесия.

Двата центъра се помещават в реконструираната сграда на закрития Дом за деца, лишени от родителски грижи „Св. Димитър Басарбовски“. Преди година стартира и реализацията на самия проект, като финансирането му за срок от една година бе по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“. Проектът приключва на 30 юни 2023 г., като след това е необходимо да се осигури устойчивост чрез продължаване услугите като делегирани от държавата дейности.

Двата центъра за грижа са самостоятелно обособени, с отделни входове, като условията за живот в сградата и дворното пространство са близки до семейната среда и напълно отговарят на функционалните характеристики за предоставяне на резидентна грижа за лица с психични разстройства и лица с деменция.

Двете услуги вече са включени в дейностите по планиране на социалните услуги в. Закона за държавния бюджет на Република България за съответната календарна година. На 23.03.2023 г. в общинска администрация са получени 2 броя заповеди на Изпълнителния директор на Агенция за социално подпомагане за даване предварително одобрение за създаване на две нови социални услуги в община Русе, които да се финансират от държавния бюджет.

Центърът за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция ще бъде за 15 потребители, толкова ще има и в Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства.

Exit mobile version