Музеят на восъчните фигури в Бяла отвори врати, чака туристи и гости /ВИДЕО/

Духът и историята на Бяла оживяха в музея на восъчните фигури, който отвори официално врати вчера в новия „Арт център Бяла“. На церемонията присъстваха кметът Димитър Славов, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, един от създателите на пластичните фигури – скулпторът Борис Борисов, и много беленчани.

Кметът Димитър Славов влезе в ролята на гид, за да разкаже за големите исторически личности, представени в експозицията. Музеят се ражда с помощта на дарения, събирани от благотворителни базари и концерти на беленчани, и с финансова помощ от общината.  Кметът сподели, че официалното откриване е било планирано за февруари или март 2022 г., но тъй като всичко е готово, а по празниците много беленчани се завръщат в родния си град, отварят още сега, за да могат хората да посетят музея.

В него са представени майстор Колю Фичето, революционерът Панайот Волов, намерил смъртта си край моста в Бяла, във водите на река Янтра в района на мостовото съоръжение, поетът Петко Рачов Славейков, който едва 18-годишен бил учител три месеца в Бяла, княз Александър Батенберг, който на 20-годишна възраст е получил първия си орден в Бяла. Впечатляващи са и образите на руската баронеса и медицинска сестра-доброволка Юлия Вревская, погребвана в Бяла, и на руския император Александър Втори.

Скулпторът Борис Борисов сподели, че заедно с екипа си са работили по създаването на фигурите с удоволствие. Правили са първо много проучвания, за да придадат достоверност на образите. „Портретните фигури са направени от силикон и от други материали, но са известни като восъчни фигури. Те са правят първо от глина, след което трябва да се съобрази облеклото, движението на фигурата, състоянието й. Предизвикателство за добрия скулптор е да намери доброто въздействие на фигурата върху публиката“, обясни Борисов.
В музея посетителите могат да гледат и три документални филма, свързани с историята на Бяла – „Беленският мост на Колю Фичето“, „Ангелът на милосърдието“ и „Малката Бяла – столица на Руската империя“.

Exit mobile version