„Дунарит“ отпразнува 119 години с концерт на Деси Добрева /ВИДЕО/

119 години от създаването си отпразнува в петък вечерта военният завод „Дунарит“. Пред пълната зала „ОЗК Арена Русе“ концерт-спектакъл „Лудо-младо“ изнесе певицата Деси Добрева,  а гости бяха собственикът на „Емко“ Емилиян Гебрев, дългогодишният изпълнителен директор Кръстю Кръстев, кметът на Русе Пенчо Милков.

Началото бе дадено с химна на завода, написан през миналия век, който е бил от репертоара на дуета Стефка Берова и Йордан Марчинков. Прозвуча и откъс от „Барутна поема“ на Орлин Орлинов. Водещите Мария Иванова и Илия Деведжиев припомниха, че не са много българските компании, които празнуват повече от век и продължават да пишат своята история. И това се дължи на всички работещи в „Дунарит“.

Изпълнителният директор на завода инж.Петър Петров поздрави всички присъстващи с празника. „Има с какво да се похвалим, имаме с какво да се гордеем и можем спокойно да кажем „Честит празник!“. Бъдете здрави и да си пожелаем следващата година да я посрещнем с високо вдигнати чела и да отпразнуваме 120-годишнината. В България има малко фирми, които могат да се похвалят с такава история. Горд съм, че работим заедно!“, каза инж.Петров.

Поздравления към колектива на „Дунарит“ отправи и кметът на Русе Пенчо Милков.“Като кмет съм горд, че такова предприятие, такъв организъм съществува в нашия град. Знам, че на всички не ви е лесно, знам, че минахте през много трудни периоди – говоря и за атаките върху предприятието и неговото ръководство. Пожелавам ви да бъдете бойки, крепки, да сте дунавския рид, какъвто винаги сте били, и да се гордеем с нашето предприятие „Дунарит“, каза кметът.

Той подари на инж.Петър Петров икона на Св.Георги, който е закрилник на Русе, за да бди над колектива на завода и да носи нови успехи.

За „Дунарит“ изминалата 2021 г. е била доста трудна, но въпреки това дружеството може да се похвали с печалба от малко над 5 млн.лв. В завода работят над 800 души, които ръководството е успяло да запази и дори да увеличи заплатите им. През миналата година „Дунарит“ е осъществил продажби по сключени договори за страни от Африка, Азия и Европейския съюз в размер от над 42,5 млн.лв. Продължават и инвестициите – около 1,8 млн.лв. собствени средства са вложени в обновяване на енергопреносната мрежа, оборудването и сградния фонд на завода.

Наред с това заводът разработва и нови продукти. Сред тях са реактивният снаряд „Град“ с калибър 122 мм, който се използва за реактивни системи за залпов огън “БМ-21″, и противотанкови управляеми ракети ПТУРС.

Exit mobile version