Дрифт донесе на млад водач 3000 лв. глоба и една година без книжка

Дрифт донесе на млад водач от Русе 3000 лв. глоба и една година без книжка. Въпреки че шофьорът обжалва административното наказание, наложено му от Пътна полиция, Районният съд прецени, че то е основателно. Към момента на нарушението русенецът, който е имал книжка от пет години, вече е бил наказван по Закона за движение по пътищата.

Случаят е от май 2020 г. малко преди 24 часа. Водачът е бил зад волана на лек автомобил „Мерцедес“ в района на кръстовището между булевардите „Цар Освободител“ и „Христо Ботев“. Полицейски патрул го е видял да навлиза в кръстовището, завивайки наляво с рязко ускоряване на скоростта и превъртане на задните гуми на автомобила. В резултат на маневрата превозното средство се поднесло последователно вдясно и вляво на пътното платно.

Полицейските служители застигнали автомобила, извършили проверка и съставили акт на водача. Той го подписал с възражения, като посочил, че бил принуден от обстоятелствата да извърши маневрата поради опасно поведение на друг водач на пътя зад него.

Според съда обаче шофьорът напълно умишлено е извършил маневрата, типична за автомобилно спортно състезание, без да се намира при такива условия. Записите от камерите за видеонаблюдение са запечатали неговите действия, но не доказват твърденията за опасно поведение и на друг участник в движението.

Затова съдът е потвърдил наложените наказания – глоба в размер на 3000 лв. и лишаване от право да се управлява МПС за срок от 12 месеца.

 

Exit mobile version