Дрифт донесе глоба от 3000 лв. и година без книжка на пиян шофьор от Русе

Шофьор от Русе бе глобен с 3000 лв. от съда и бе лишен за една година от книжка заради дрифт и употреба на алкохол. Решението на Районен съд – Русе е оставено в сила от по-горната инстанция и вече е окончателно.

На водача е бил съставен акт за това, че на 14.06.2021г. около 16,25 часа на кръстовището на бул. „Липник“ с ул. „Иван Ведър“, на зелен сигнал на светофара, при ясно време и суха пътна настилка, управлявал „Фолксваген Пасат“, като умишлено подал газ на автомобила и дърпал ръчната спирачка. Това довело до поднасяне на автомобила под ъгъл от 45 градуса по ул. „Иван Ведър“, като шофьорът умишлено нарушил устойчивостта на задните колела на автомобила, изразяващо се в отклонение рязко надясно. Ц. П. нямал възражение срещу акта и впоследствие му било издадено наказателно постановление, което той оспорил пред съда с мотив, че не бил извършил нарушение.

С решението си Районен съд – Русе е потвърдил наказателното постановление, приемайки за безспорно установено, че не се касае само и единствено за загуба на сцеплението на задните колела при завой, а за целенасочени действия с двигателя и боравене с механизмите на управление на лекия автомобил – ръчна спирачка и волан. Според съда, Ц. П. пряко е целял настъпването на общественоопасните последици от извършеното от него деяние, а именно да използва път, отворен за обществено ползване, за извършване на фигури с управлявания от него лек автомобил. Нарушението е било извършено на оживено кръстовище в град Русе и със същото са били застрашени намиращите се в района участници в движението. Отделно от това, Ц. П. е управлявал автомобила след употреба на алкохол.

Административният съд е приел първоинстанционното решение за правилно и законосъобразно и го е оставил в сила, поради което то вече е окончателно.

 

Exit mobile version