Дрегер – съвети за избор, за да не шофираме все още опиянени

Всички ние не сме без слабости и затова – не се колебайте да помислите как да изберем дрегер. Няма нищо лошо в това да изпиете няколко чаши шампанско на среща с приятели. Или дори да изпиете нещо по-силно в компанията на роднини по време на празник. Най-важното е да разбирате, че след като пиете алкохол, не можете да шофирате!

Личният дрегер е страхотно нещо, което ви позволява да контролирате степента на интоксикация. Дори да се почувствате трезви на следващата сутрин след празника, уредът ще покаже дали концентрацията на етанол в тялото ви наистина е приемлива за шофиране.

В тази статия ще ви разкажем подробно как да изберете алкотестер за лична употреба. Ще научите какво представляват устройствата и на какви характеристики да обърнете внимание при избора.

Какво представляват дрегерите?

Тези специални уреди биват професионални, специализирани (клубни) и персонални. Има и алкотестери-индикатори.

Професионалните модели са предназначени за многократна употреба през деня, те са най-точни и високочувствителни. Те са скъпи и затова рядко се купуват за лична употреба. Мнозина са склонни да изберат нещо по-евтино. Именно тези устройства се използват от служители на КАТ на постове, контрольори за предварителни проверки на водачи и официални пунктове за медицински прегледи. Между другото, списъкът с модели е одобрен от закона. Професионален алкотестер извършва стотици проверки на ден, практически без грешки. Калибрирането (проверката) се изисква на всеки шест месеца или година.

Такива алкотестери са официални измервателни уреди и техните показатели се вземат предвид при съдебно производство.

Специализираните или клубни алкотестери са предназначени за 30-50 проверки на ден, те са по-малко устойчиви и не принадлежат към професионалните. Съответно, техните резултати няма да свършат работа в съда. Такива устройства най-често се използват на контролно-пропускателните пунктове на предприятия и организации, където служителите трябва да преминат тест за трезвеност. Все пак в клубове и други увеселителни заведения се поставят такива устройства, за да могат посетителите срещу заплащане да преценят степента си на опиянение.

Персоналните или персоналните алкотестери са най-простите и най-малко точни. Алкохолът в кръвта обаче е фиксиран и всъщност точно това се иска от тях. Има много различни – както подобни на професионални, така и много прости, под формата на ключодържател. Ценовият диапазон, съответно, също варира, така че можете да изберете за всеки портфейл.

Индикаторите нямат табло, което означава, че не дават резултат в ‰. Степента на интоксикация се показва със светлинен сигнал – зелен, жълт или червен (декодиране, подобно на това на светофарите). По принцип такова устройство е напълно достатъчно, за да разберете дали е по-добре да разчитате на друг шофьор или можете да шофирате сами.

Алкотестерите се отличават и по вида на сензора (анализатора). Това е основният елемент на устройството, който определя концентрацията на алкохол в издишания въздух. Сензорите са полупроводникови, електрохимични, инфрачервени. Последните се използват по-често в професионални лаборатории, тъй като изискват спазването на много условия (към средата и околната среда) за обективност на резултатите. Най-често, когато се опитват да изберат кой алкотестер е най-подходящ за лична употреба, хората се съмняват между полупроводникови или електрохимични. Първите са по-евтини, но работят с висока грешка (до 20%). Вторите са по-скъпи, именно тези сензори най-често се срещат в професионални устройства. Те се отличават с висока точност, стабилност, ниска грешка.

Дрегерите също могат да бъдат контактни и безконтактни. Последните имат дупка на тялото, в която трябва да духнете, за да започнете теста. Този резултат се счита за по-малко точен, тъй като издишването може да се смеси с околния въздух. Контактните алкотестери са оборудвани с тръба със сменяеми мундщуци, благодарение на които целият издишан газ влиза точно в камерата на устройството.

Е, сега вече сте наясно как работят дрегерите. Вие преценете дали имате нужда от личен дрегер, като не забравяте за опасностите при шофиране в нетрезво състояние.

Exit mobile version