Драстично е спаднало нивото на езерото в Николово

Драстично е спаднало нивото на езерото в Николово – за това алармираха рибари и хора, които се разхождат в района и изпратиха снимки до Русе Медиа. Притесненията им са дали източването на водната маса ще продължи и каква е причината за тези действия. Нивото е спаднало с около метър, казаха още местните хора. Според тях и друг път езерото е било източвано, но никога за последните 20 години то не е било толкова ниско.

Още предната седмица е бил подаден сигнал към общината, тъй като необичайно ниското ниво създава затруднения и на трите гребни клуба, трениращи на езерото. Проблем е пускането на лодките, тъй като понтоните, от които се извършва, са опрели дъното. Вече не може да се гребе и на дълга дистанция – преди се е тренирало на 1500 метра, докато сега максималната дистанция е 1000 метра, тъй като в единия участък греблата на състезателите започват да удрят дъното. Тъй като езерото не получава прилив на вода отвън, ще се разчита на бъдещите дъждове, за да стигне отново до нормалното ниво.

От Община Русе обясниха, че действията са в резултат на голямото количество вода, което се е събрало в езерото. До кметовете на населените места, през които минава каналът за изпускане, са били изпратени уведомителни писма. Към момента източването вече е прекратено. От общината увериха, че няма проблем с шлюза и няма място за притеснение. Всичко е в норма, а изпускането цели да се осигури обем за предстоящите дъждове и снегове през идващите месеци и да не се налага отново да се източва.

Местните хора предполагат, че ще се пристъпи и към косене на поникналия папур, но това за момента не бе потвърдено от общината.

Exit mobile version