Драгомир Драганов: Ще защитавам интересите на малките общини!

Драгомир Драганов е кандидат за народен представител от коалиция „ГЕРБ – СДС“ в 19-и МИР – Русе. Той има дългогодишен управленски опит като общински и областен председател на СДС, общински съветник, кмет на общините Бяла и Две могили, предприемач и успешен мениджър в частния бизнес.

-По-строгите мерки, които Министерството на здравеопазването въведе по отношение на борбата с корона вируса и пандемията вече са факт. Вие като предприемач, работодател до колко смятате, че тези мерки са удачни, до колко са навременни и как ще се отразят те на бизнеса и кампанията?

-Мерките са реалистични, но трябваше да се въведат преди месец. Не може за ден или два да се прдприемат строги мерки, когато 80 % от населението не е ваксинирано. Може би около месец по-рано трябаше да се знае за въвеждането им, след като се знае за 4-тата вълна и още преди месец да се въведе сертификата за заведенията на закрито, за да се организира процеса и хората да преценят. Снощи гледахме мачовете от Шампионска лига, стадионите бяха пълни – 70-80 хил, но при 80 -90 % ваксинирано население и там мерки не се налагат. Не зная защо сме най-недоверчивите спрямо науката. Още септември трябваше да се вземат решения. При нас много се четат социалните медии и се вярва на непроверена научна информация – че няма да имат деца или ще доведе до увреждания. Здравния министър е принципала на президента и колкото повече стои на този пост, толкова повече проблеми създава за президента Радев да бъде преизбран.

-Какви са вашите разсъждения относно инфлационните процеси на ел. енергията. Ако Вие бяхте на власт какво бихте направили за да помогнете на средния и малък бизнес, т. нар. таргет на десницата ?:

-В момента плащаме два пъти по –висока цена на тока .България произвежда достатъчно количество електроенергия, но на борсата 10-тина играчи играят с тези борсови сделки и изнасят тока в чужбина. При липса на ток, ние внасяме от други държави на по-висока цена . Държавата и енергийния регулатор трябва да се намесят. Примерно остатъка да се търгува на борсата или процент от печалбата да влезе във фонд, който да подпомага фирми с енергоемки носители. Държава обаче бездейства, още 2-3 месеца много фирми ще преустановят дейност и сектора трудно ще се възстанови. Малкия и средния бизнес не се подпомага. Притесненията на обикновените хора са свързани основно със здравната криза, приема в болниците, натовареността на лекарите. Проблемът с непрекъснат качващите се цени и ограничените доходи на хората. Много важно в бизнеса са сключените договори- никой не калкулира цената на тока, увеличаващите се заплати от януари – т.е фирмите са принудени да работят на загуба, за да изпълнят договорите и да не плащат неустойки. В това е ролята на държавата- да помогне, но една помощ когато е навременна –тя е полезна и обратно, когато е ненавременна- безполезно. Трябват решителни действия на това правителство и да се носи отговорност. Като съветник, бизнесмен и гражданин мога да кажа че децентрализация на общините е важно да има, но голяма част от малките общини имат дофинансирана изравнителна субсидия, която достига до 50% от собствените приходи. Защото най-важни са собствените приходи. Голяма част от общините във вътрешността на страната разчитат на тези субсидии. Много са проблемите на тези общини – пътна и транспортна инфраструктура, здравна и образователна.

Тук е ролята на държавата, защото тези общини не могат да се справят. И аз като такъв представител ще защитавам интересите именно в този сектор, ще бъда представител на тези общини, за да решаваме законодателно проблемите. Това е измислено в европейските страни- държавата поема ангажимента да се справя с проблемите. Общините без финансов ресурс няма как да се справят сами. Има решения , но не се стига до тях.

С номер 32 и преференция 105 на машината и в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Exit mobile version