Драгомир Дамянов: Най-важното е да влезем в Шенген и да гласуваме бюджет

Драгомир Дамянов Драганов е роден през 1958 г. в  Бяла. Висшето си образование завършва в Икономическия университет във  Варна – „Управление на промишлеността“, магистър.

Член е на СДС от 1990 г., областен председател на СДС от 2015 г. и член на НИС от 2006 г.

Бил е заместник-кмет и изпълняващ длъжността кмет на община Бяла в периода от 1990 г. до 1995 г. От 2003 г. до 2007 г. е общински съветник в Община Две могили, а от 2007 г. до 2011 г. –  кмет на Общината. От 2019 г. до избирането му за депутат в 48-то НС е бил общински съветник в Община Две могили.

Успешен мениджър и предприемач в частния бизнес с утвърден дългогодишен опит в областта на текстилната индустрия, хотелиерството и ресторантьорството, зали за спорт и здраве.

Бил е президент на ФК „Бенковски“ – Бяла и ФК „Филип Тотю“ –  Две могили, както и член на управителния съвет на ФК „Дунав“ Русе.

Женен,  с две деца и двама внуци. Депутат от коалиция ГЕРБ-СДС в 48-ото Народно събрание. Сега отново е кандидат за народен представител в изборите на 2 април.  Интервюто е дадено пред в.“Бряг“.

– Г-н Драганов, за пети път сме изправени пред избори, очертава се същата конфигурация като в предходния парламент. Как ще убедите хората, че този път им предлагате нещо по-различно и си струва да гласуват?

– Политическата ситуация в България е замърсена, защото влязоха някои нетрадиционни и малки партии, които разделиха политическото пространство. ПП и ДБ и тяхното обещание за промяна не донесе добро, а същността на промяната е не само да се променим, но да е и за по-добро.  В предишния парламент можеше да се състави правителство. Единствено ГЕРБ-СДС предложи кабинет, където участваха представители от всички политически сили. Целта на този кабинет беше да реши най-важните въпроси за България –  приемането ни в шенгенското пространство и в еврозоната. Но поради разграничителните червени линии между отделните политически субекти, предложеното правителство начело с проф. Габровски, срещу когото никоя партия нямаше нищо против, не бе прието.

Избирателите трябва да направят своя избор за този двугодишен период от 2021 г. насам, дали тези промени, които искаха от улицата, доведоха хората до по-добро финансово състояние или това, което беше до 2021 г.  Надявам се, че с промяната в Избирателния закон хората ще бъдат по-мотивирани да отидат до урните, за да има по-голяма представителност на политическите субекти, които ще влязат в следващия парламент.

– Според Вас, има ли изобщо шанс да се състави кабинет при същото разпределение на силите и политическото представителство?

– В предишния парламент ние предложихме проект на Министерски съвет, по една или друга причина останалите политически субекти не го приеха. Макар че имаше съгласие, ако президентът бе връчил мандата на ДПС, ДБ или „Български възход“, имаше начин. Но Радев прецени да го даде на БСП. Властта ли му се услади или е друга причината, това всъщност се случи. Изолираните в предишния парламент бяха ПП и ДБ, които сега се обединиха в едно, и мисля, че съставянето на правителство с тях е невъзможно. Нито БСП, нито ДПС, нито „Възраждане“, включително и СДС, приемат тяхната идеология, която е ляво либерална и с техен мандат няма да бъде съставено правителство. БСП не са колебливи по отношение на тях, имаше много искри в парламента. И да има някакво съгласие, няма да имат гласове за съставяне на правителство.

Без подкрепата на ГЕРБ-СДС много трудно може да бъде съставено правителство. Трудно е да се направи коалиция, защото още отсега ПП и ДБ са дали изявление, че ако ГЕРБ-СДС са първа политическа сила, те ще са в опозиция. Дали ще има коалиция или експертно правителство, което ще бъде подкрепено от останалите политически сили? Има шанс, зависи от резултатите на изборите. Ако хората искат да се реши политическата криза, трябва да отидат и да гласуват за системните партии.

Много от младите хора са теоретици, а не практици, наученото в чуждите университети трудно се прилага на практика у нас. Ако ние сме първи, ще предложим правителство от експерти. Целта е Шенген, да бъде приет бюджет поне за второто полугодие. Общините сега не могат да работят, институциите също, няма инвестиции. Този бюджет трябва да бъде съобразен с критериите за влизане в еврозоната – 3% дефицит, да се приемат три важни законопроекта за съдебната власт.

– Вие от СДС ще подкрепите ли необходимите законопроекти – Бойко Борисов вече обеща, че ГЕРБ ще го направят?

– Може би ще ги подкрепим, но тези законопроекти трябва да отговарят на Конституцията. Някои неща трябва да се изгладят, ние на първо четене ги приехме с корекции.

– В 48-ия парламент не Ви стигна времето за тях, но бързахте да приемете промените в Изборния кодекс. Ще повлияе ли това на гласуването наистина?

– Аз призовавам нашите симпатизанти да гласуват с машини, ние в СДС отдавна сме за машинния вот. Но една малка част от населението по една или друга причина се притеснява да ползва машините и заради това се стигна до хартията. Мисля, че избирателната активност ще бъде по-висока заради хартиената бюлетина.

– Кои са Вашите основни приоритети за региона, като вероятно изключваме темата за автомагистралата Русе – Велико Търново?

– Това е една дъвка, всеки депутат обещава, но то изисква сериозно финансиране от държавата и Европа. Надяваме се до 4-5 години да се случи. Най-важно е да приемем необходимите закони и да изпълним критериите за Шенген. Очакваме допълнително европейски средства за обезпечаване на границата, а влизането в Шенген ще облекчи транспортния поток на Дунав мост.

Министър Христо Алексиев каза, че приоритетно е построяването на втория мост при Русе. Дори и да се изгради ро-ро терминалът, първата стъпка е неговото пускане. Нашата държава е изпълнила всички ангажименти, а Румъния до края на февруари обеща да са готови. Този терминал ще облекчи около 20% от трафика. А вторият мост е определен на изток от сега съществуващия мост. Трафикът, който се наблюдава с войната между Русия и Украйна, се е увеличил с 25%. Разрешаването на този проблем може би не е по силите на един депутат. Добре би било  да се обединим всички русенски депутати, а не да има отделни солови изяви, да си правим ПР акции, които няма да доведат до нищо. Ще има може би вече само една такса на Дунав мост, ще се минава безпрепятствено, когато страната ни стане член на шенгенското пространство. Това е моята позиция, ако направим редовно правителство, приемем тези закони, укрепим границата, реално можем да влезем през януари 2024 г. и голяма част от проблемите на пограничните райони  Русе и Видин ще бъдат решени.

– А защо все по-трудно успяваме да задържим младите русенци в града?

– Голяма част от инвестициите в Русе са забавени, сега преработваме и Плана за възстановяване, това забавя също нещата. Чуждите инвестиции са ограничени. Въпросът не е само да има работа а да има и добри доходи. Никой не иска да работи за минимална работна заплата, да има инвестиции, за да може младите да остават в града. От друга страна, да не забравяме, че Русе е туристическа дестинация, но и по соца, и след това, голяма част от чужденците пристигат само на пристанището, а с автобуси пътуват до Велико Търново. Това вече е въпрос на местна политика. Местната власт да направи така, че туристите да останат в Русе. Могат да напълнят хотелите, ресторантите. Това трябва да бъде включено още в програмата им, като се записват туристите, а не като пристигнат на пристанището –  да посетят Орлова чука, Червен, Басарбовския манастир, Ивановските скални църкви. Но това трябва да е приоритет на местната власт. Ето, кеят не е толкова неугледен вече, но местната власт трябва да презентира Русе и региона.

– Вие сте отдавна в политиката и в СДС. Подкрепя ли Ви семейството в този път, имали ли ли сте предложения да сте част от друга партия?

– Семейството ми е било винаги до мен в този път.  Сред основателите на СДС съм, не съм си променял отношението. Имал съм предложения, но съм дясно мислещ консервативен човек. Мисля, че дясната ми политика в бизнеса и в общините е водила до добри резултати, а СДС промени България. Върна частната собственост, върна земите, върна едрата градска собственост. Вярно, имаше непопулярни мерки – те и разцеплението, което направи Иван Костов, дадоха възможност да се появят новите политически субекти. Тогава бяха емоцията и еуфорията. Демокрацията дойде при нас по мирен път, но той е много по-продължителен. Въпреки всичко не съм си променял убежденията. В България голяма част от политическите субекти искат да раздаваме пари и да теглим заеми, а кой ще ги плаща, не се мисли. Трябва да спазваме европейските стандарти и да влезем в семейството на богатите държави.

Exit mobile version