До две години Русе ще има модерна канализация по проекта за 129 млн.лв. /ВИДЕО/

Символична първа копка на големия воден проект в Русе бе направена днес в квартал „Средна кула“. На церемонията управителят на ВиК-Русе Сава Савов, областният управител Борислав Българинов и кметът Пенчо Милков изтъкнаха колко са важни дейностите по изграждането на канализацията и подмяната на водопроводи за модерното водоснабдяване на Русе и кварталите, които са дълго чакани от гражданите. Такъв мащабен проект не е правен от години в Русе.

По проекта се предвижда изграждане на канализационна мрежа в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“, на няколко колектора в т.нар. „Нова махала“ на гр. Русе, както  подмяна на водопроводите в споменатите райони и в голяма част от центъра на Русе. Сменен ще бъде и централен водопровод от Мототехника до „Дружба“.

На този етап са изградени малко над 2.5 километра водопроводи, което се оказва приблизително 45% от водоснабдителната мрежа, предвидена за реконструиране в двата квартала „Средна кула“ и „Долапите“. Изградени са и 66 сградни водопроводни отклонения, като идеята е е да се подменят около 1000 и отделно да се изградят 500 нови. Паралелно са изградени и около 7 километра канализация и 165 канализационни отклонения. Реално дейностите по проекта започнаха преди няколко месеца.

Реализирането на проекта ще доведе до пълно покритие на града с канализационна мрежа, отвеждаща към пречиствателната станция, а също така и 100 % пречистване на всички отпадни води. Колкото до нивото на покритие с водоснабдителни услуги в цялата област е 100%. Обслужват се общо 87 населени места чрез 33 водоснабдителни системи. За целта се използват 220 броя водоземни съоръжения.

В края на церемонията бе отслужен и водосвет от отец Светослав.

Предвижда се основните строителни дейности да завършат в рамките на 2 години. Приблизителната стойност на проекта е 129 млн. лв., от които 81 милиона е европейското, а 14- националното съфинансиране. Собственият принос на бенефициента възлиза на 13 млн.лв., а размерът на недопустимите разходи е 21 млн.лв.

 

Exit mobile version