Доц.Попиванов: Гласовете на опитните политици са важни, Русе ги има /ВИДЕО/

Крум Зарков е непреклонен към проблемите на Русе и региона наред с националната му експертиза

Доц.Борис Попиванов е доктор по политология, доцент в СУ „Св. Климент Охридски“, работи в областта на политическата теория, политическата социология и проблеми на гражданството, автор на научни публикации на български, английски, френски и сръбски език. Той бе в Русе за участие в политическата дискусия на тема : Леви политики“, с която коалиция „БСП за България“ откри предизборната си кампания в Русенска област.

 -Доц.Попиванов, правим трети избори в рамките на година. Какъв знак дава това?

-Знак за криза, знак за неспособност на голяма част от българските политически партии да потърсят съвместно решение за проблемите на българските граждани, за проблеми, които стават все по-сериозни с края на годината по много причини – социални, икономически и здравни. Знак за вече наистина голяма, сериозна необходимост след 14 ноември вече да има не просто работещ парламент, но и работещо правителство. И в този смисъл според мен най-много ще бъде оценена от избирателя конструктивността на поведението на политическите сили, способността им да надмогнат някои вътрешни противоречия и да потърсят не просто диалог помежду си, но и да поставят на масата политически решения, а не просто своите червени линии, своите разделителни черти – всичко онова, което, както е добре известно, много сериозно ги противопоставя. Видяхме резултата от всичките тези противопоставяния. Мисля, че заслужаваме да видим резултата от сближаване, резултат точно от политическото мислене.

-БСП беше формацията, която беше най-склонна за социални разговори и за отстъпки. Защо не се получиха нещата и всъщност левите политики ли са спасителни за ситуацията в този момент?

-Ситуацията в страната като цяло наистина е много сериозна от гледна точка на социалните и икономическите проблеми в началото на зимата. Основните теми, по които всички ние говорим и които трябва да бъдат предмет на работата на политиците и на партиите, са свързани с пълзящата инфлация, с цените на тока, с притесненията за отоплителния сезон, с капацитета на болниците във връзка с четвъртата вълна на ковид-19. Все неща, които изискват много сериозен социален фокус и много важен ангажимент именно към тези сфери, към социалните сфери на българското управление. Към сфери, които изискват да признаем, че здравето не може да бъде стока, че хората трябва да бъдат защитени тогава, когато са изложени на най-големи опасности, че България в крайна сметка е страната с най-големите неравенства и най-бедната държава в ЕС, поради което изисква много по-сериозен социален акцент, отколкото в други страни в Европа. Т.е. за мен поне няма съмнение, че именно социалните и леви политики имат най-голям шанс, защото те в най-голяма степен отговарят на потребностите на хората в този момент. И ми се струва, че „БСП за България“ в този момент е в най-добрата позиция да предложи такива политики. Вече въпрос на избирателя е да прецени дали да ги подкрепи.

-Наричат по-опитните партии „партии на статуквото“. Но в криза дали не трябва да управляват именно такива политически сили с опит, а не съвсем нови субекти, които по-скоро ще „експериментират“?

-Цялото това разделение статукво-протест или статукво-промяна, което се наложи от началото на годината, ми се струва твърде фалшиво, твърде изкуствено, защото се вижда, че решенията отиват в друга посока. Не според делението на това кой е от миналото и кой е от бъдещето, а според делението на това кой предлага реално нещо и кой предлага нищо съществено освен постоянно да изнася на преден своите вътрешни противоречия и всичко онова, което го притеснява в този момент, без връзка с проблемите на хората. Именно това сближаване с дневния ред на българското общество е централна и фундаментална тема сега, особено когато предстои да се разглежда, и то в много ускорени срокове, бюджетът за 2022 г., когато тези срокове са почти изпуснати, когато следващият парламент има непосредствена задача да решава и затова гласовете и позициите на опитните хора, опитните политици, опитните формации са по-важни от всякога. И мен ми се струва специално за Русе, че листата на „БСП за България“ е много силна в това отношение, защото наред с водача Крум Зарков, така и с други кандидати, които са представители на различни професионални общности, които имат опит в различни сфери на общинското управление, на бизнеса, на младежкия активизъм и т.н., всички те биха били изключително достойни представители в българския парламент просто, защото знаят какво могат да направят и в състояние да го постигнат.

Нещо повече – това, което е изключително важно и заради което аз самият подкрепям кандидатурата на Крум Зарков за народен представител, е, че той успя да съчетае две много важни неща. Едното е силен ангажимент, непреклонен, към проблемите на Русе и региона с конкретни решения в тази посока, но и с много сериозна политическа теза, авторитет и експертиза в националното управление, в рамките на българския парламент. А точно това съчетание според мен е изключително необходимо, когато си говорим за намаляване на дисбаланса между регионите, когато си говорим за необходимостта в крайна сметка Русе да заеме онова достойно място, което заслужава напълно, на картата на българската политика и на дневния ред на българския парламент.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Exit mobile version