Дописан концерт на Моцарт очарова публиката в Русе /ВИДЕО/

Концерт за пиано и цигулка от Моцарт, от който оригинални са едва 120 такта, а е довършен от английския композитор Уилби, стана едно от откритията за публиката на фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе. Творбата бе изпълнена от двама български виртуози – цигуларя Минчо Минчев и пианиста Людмил Ангелов, заедно с Румънския национален оркестър с диригент Кристиян Мандял. Двамата солисти, които са сред любимците на меломаните в Русе, бяха извикани и на бис.

Концертът на Моцарт се изпълнява за първи път в България, като ден преди това музикантите в същия състав са пожънали с него огромен успех в Букурещ.

„Намерихме тази творба с Людмил, тя е нещо много любопитно и нечувано на живо. Удоволствие е да свирим с този великолепен оркестър, съставен от млади хора, заредени с енергия и желание да създават изкуство“, сподели Минчо Минчев.

„Със  сигурност никой не може да разбере, ако не знае, че концертът не е написан от Моцарт. Толкова майсторски, толкова в стила, така е добре издържана оркестрацията, двете солови партии – как те си водят диалог, каденците, които присъстват в първата и третата част на концерта. Всичко е направено с много вкус и напълно в традицията и в стила на гениалния Моцарт“, каза Людмил Ангелов.

И двамата музиканти споделиха, че за тях е голяма радост да свирят пред русенската публика, а участието на „Мартенски музикални дни“ ги прави щастливи. Людмил Ангелов обясни, че партньорството с Минчо Минчев е нещо прекрасно, защото двамата се усещат като сродни души, чувстват нещата по еднакъв начин, а това отваря вратата към многообразието. За Минчо Минчев и Людмил Ангелов участието на фестивала „Мартенски музикални дни“ ги прави щастливи, а русенската публика го очаква.

А на младите музиканти пожелават един ден също да могат да свирят на фестивалната сцена в Русе. „Това обаче се постига с много работа, тъй като има голяма конкуренция, много е трудно да постигнеш траен успех и да бъдеш забелязан“, каза още Минчо Минчев.

Exit mobile version