Донорска ситуация, реализирана в УМБАЛ „Канев“-Русе, даде шанс на двама мъже

Успешна донорска ситуация, реализирана в УМБАЛ „Канев“-Русе, даде шанс на двама мъже за живот без хемодиализа. Те са получили бъбреците на мъж на 62 години от Русе, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на черепно-мозъчна травма. Семейството му се е съгласило на този благороден жест, а лекарите от столичната Александровска болница са извършили трансплантацията.

Бъбреците са трансплантирани на двама мъже с хронична бъбречна недостатъчност, които  са избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 7 поканени за оценка от листата на чакащи. Единият реципиент е на 57 години от Сливен и е на хемодиализно лечение от 2015 г. Другият пациент е на 61 години от Пловдив и е на диализно лечение от 2022 г. След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

Екипите на УМБАЛ „Канев“-Русе и на УМБАЛ „Александровска“ изказват искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирират тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

Exit mobile version