„Доновете в Операта“ –музикална фантазия и свежест, очаквана наесен и в Русе

Идеята е на певческото семейство Мариана Цветкова и Владимир Маринов

„Доновете – благородници и господари! Даряват, манимулират, завихрят мечтите на малчуганите с идеи за значимост в обществото. Какво би била операта или подземния свят без доновете!? В шеговита форма на един измислен оперен театър, покровителстван от своя „Кръстник“, ще представим любими арии, дуети и песни от Моцарт, Росини, Маскани, Леонкавало и много други“ – това е анонсът на музикалния проект „Доновете в Операта“, който е роден по идея на певческото семейство Мариана Цветкова и Владимир Маринов. Спектакълът с участие на русенски оперни солисти вече гастролира по сцените в страната, а през есента се очаква да го видим и в Русе.

Русе Медиа помества рецензията на Димитър Сотиров, посветена на оригиналното представление.

„Паралелно с неспирните търсения на нови и незавладени оперни територии на открито, не секват и усилията на отделни артисти и творчески екипи за внасяне на повече фантазия и свежест в това вековно изкуство, но с предимствата на акустичните зали. Едно такова похвално начинание представлява „Доновете в Операта“ – необичаен продукт, представян от опитни, но и от по-млади оперни артисти.

Замислено като формат със сценарий, който търпи развитие, представлението „акостира“ в началото на август във Варна. Но не на морския бряг или в Летния театър (където на следващата вечер Варненската опера представи „Симоне Боканегра“ от Верди), а в уютната зала на Концертното студио на Радио Варна, с чудесен роял.

Публиката се наслади на хумора и закачките, с които Мариана Цветкова, Александър Крунев, Даниел Дамянов и Владимир Маринов и отсъстващият поради заетост Борис Луков представят една въображаема мафиотска история с много музика и с директни препратки към оперната действителност у нас и по света. Независимо от шеговития сюжет, който подлежи на допълнения и промени в зависимост от контекста и от мястото, където ще се представя, в основата на замисъла си остава Музиката. И именно тя, голямата Опера чрез малките арии, дуети и терцети намира свой сигурен пристан в сърцата на закопнялата за нещо „по-така“ публика.

Комплименти заслужено получи единствената дама сред Доновете – сопраното с отлична кариера на сцени у нас и в чужбина Мариана Цветкова. Не й се опря и тази доста по-сложна творчески материя. Същото се отнася и за колегите й, сред които се открои със страхотната си гласова форма и актьорски импровизации баритонът Александър Крунев. Той изненада незапознатите и със „скока“, който прави напоследък в по-високия теноров регистър, в който звучи не по-малко уверено и убедително. Ученик на Гена Димитрова, Крунев дава сериозна заявка за нови творчески изненади в бъдеще.

Чудесен и необичаен Даниел Дамянов чуха зрителите на събитието, някои от които бяха „разконспирирани“ от символичните домакини на вечерта Мариана Цветкова и Владимир Маринов. Владимир не просто участва, пее и се превъплъщава в множество образи на сцената. Той гори в спектакъла, плод в значителна степен на неговото и на Мариана въображение. Наричат го идеолог на това представление, което за пръв път видя бял свят на 17 юни 2019 г. в Музикалния център „Борис Христов“ в София. Да не пропусна ролята на корепетитора, великолепният Димитър Фурнаджиев, който спои по запомнящ се начин цялото в музикално отношение.

Дай Боже повече такива необичайни, интригуващи и завладяващи вечери с Операта, които доказват – днес това изкуство е по-живо отвсякога!“

Exit mobile version