Дом „Канети“ представя съдбите на известни евреи, свързани с Русе

Съдбите на 34-ма евреи и техните семейства, свързани по различен начин с Русе, ще бъдат представени в документалната изложба „Глобалното измерение“. Тя ще бъде открита на 15 юни, петък, от 17.30 ч в Дом „Канети“ на ул.“Славянска“, а идеята е на Международно дружество „Елиас Канети“.

Изложбата всъщност е част от проекта “България им даде от своята сила“, който включва и издаването на документален сборник за 34-те личности. Той е обединил творческите и изследователските усилия на председателя на дружество „Канети“ проф.Пенка Ангелова, историка д-р Веселина Антонова, журналистите Детелина Каменова и Виолета Радева, художниците Еслица Попова, Гриша Кубратов и Александра Ивойлова.

„Изложбата е фотографски разказ за повече или по-малко познати личности. Някои от тях се раждат в България, други – в големи европейски градове. Обединява ги това, че са евреи с български произход. Запазили или сменили гражданството си по различни причини, те изнасят по света най-доброто, което може да бъде свързано с името на България. А животът на всеки един от тях е изключителен“, споделят авторите.

Докато работят по книгата и изложбата, те правят много интересни открития и наблюдения върху междукултурните и междучовешки отношения. Сред личностите, които са представени, са арт фамилиите Владигерови, Даниел и Ешкенази, Нобеловият лауреат за литература Елиас Канети, номинираните за Нобелова награда Карл Джераси и акад.Самуил Рефетов,  Мати Пинкас, Милчо Левиев, Дора Габе, Жул Паскин, акад.Николай Кауфман и още много интересни творци.

Сборникът ще бъде издаден в края на месеца, а представянето му ще бъде в София, по време на гостуването на изложбата в столичната галерия „Сердика“. Експозицията ще бъде показана в София от 11 юли. Проектът “България им даде от своята сила“ е единственият български проект, спечелил финансиране от Министерството на културата в рамките на българското Европредседателство.

Exit mobile version