Домашният социален патронаж във Ветово ще бъде регламентиран с наредба

Нова наредба, свързана с предоставяне на социалната услуга „Домашен социален патронаж“, е подготвила Община Ветово. Проектът е качен на сайта на Общински съвет-Ветово и има 30-дневен срок за становища и предложения, преди да бъде внесен за гласуване от местния парламент.

Дейността се осъществява и в момента, но по друга наредба, където не е обхваната цялата специфика. С новата наредба ще се регламентират всички детайли и ще има по-голяма яснота за потребителите, казват от общинската администрация.

Предвижда се домашен социален патронаж да има с разрешение на Общинския съвет при капацитет не по-малко от 30 потребители за обслужване на територията на цялата община, за които ще се приготвя и доставя топла храна.

Право на социалната услуга ще имат хора в пенсионна възраст, хора с намалена работоспособност 50 % и над 50 % с решение на ТЕЛК или НЕЛК и деца с увреждания до 18 години, установени с ДЕЛК, ТЕЛК или НЕЛК. С предимство ще се ползват самотните възрастни хора, ветераните от войните и лица с нетрудоспособност над 90 %. Таксата, която се заплаща, е регламентирана в Наредбата за местни данъци и такси.

Дейността на домашния социален патронаж ще се финансира от общинския бюджет.

Exit mobile version