Довечера: Пръскат срещу комари и ги броят с капан, речното третиране се отлага

Тази вечер от 21 часа ще има наземно пръскане срещу комари на територията на град Русе, съобщиха от общината. Обработката ще бъде извършена от пет екипа, в които ще участват и служители от отдел „Екология“, които да следят зареждането на техниката с необходимото количество препарат.

Най-любопитното е, че отново се използва капан за комари в Парка на младежта. За първи път такъв бе поставен по времето, когато зам.-кмет беше Свилен Иванов, а инициативата предизвика скептична и подигравателна реакция сред обществеността. Сега обаче се оказва, че капанът за комари отново влиза в действие, за да се направи анализ на популацията на насекомите. На 6 юли за едно денонощие в него са били уловени определен брой комари, а след пръскането отново ще се направи преброяване, за да се види дали са намалели и какъв е ефектът от третирането.

Днес трябваше да се извърши и пръскане по река Дунав на остров Люляка и острова срещу Сандрово, но заради вятъра и вълнението по реката временно третирането се отлага. То трябва да се осъществи от плавателен съд, а при тези условия не е безопасно за екипа и ще се извърши в следващите най-подходящи три дни. От фирма „Санси“ са получили съдействие от Гранична полиция, като ще пръскат и на румънска територия, откъдето идват основно комарите. Осигурено е разрешението на румънската страна, съобщиха от „Санси“.

 

Exit mobile version