Довечера: Глас и виолончело се сливат в църковно-славянска музика под наслов „Хвалите Его“

Интересен концерт под наслов „Хвалите Его“ изкушава публиката днес, 17 юни, от 19 часа във фоайето на Русенската опера. Това е съвместен творчески музикален проект на едно артистично семейство – виолончелистката Ирена Стоянджова и съпруга й, оперния бас Стоян Стоянджов. Близостта в звученето на челото и човешкия глас ги изкушават да направят този концерт, провокирани от красотата и боговдъхновеността на източно-православната църковна музика. Двамата ще съчетаят в една обща палитра своите тембри – Ирена чрез звуковото богатство на виолончелото, а Стоян чрез топлия човешкия басов и бас-баритонов мъжки глас.

Музикалните пиеси, които двамата артисти ще предложат, са средновековни анонимни български, киевски и византийски монодии, авторски песнопения на Неофит Рилски, Добри Христов, Петър Динев, Александър Архангелски, Павел Чесноков.

Виолончелистката Ирена Стоянджова ще направи и провокативна аналогия с музиката на Йохан Себастиан Бах. В два специално подбрани момента от програмата източно-православната музика ще бъде прекъсната с фрагменти от композиции за виолончело на Бах. Ще звучат и стиховете на Св. Николай Велимирович от стихосбирката „Езерни молитви“, поднесени от Пламен Бейков. Музикалните аранжименти в концерта са дело на Ирена Стоянджова.

Exit mobile version