Довечера: Володя Кенарев открива изложба на „Мартенски музикални дни“

Самостоятелна изложба живопис ще открие тази вечер известният русенски художник Володя Кенарев. Събитието ще се състои от 18 часа във фоайето на Доходното здание , където са подредени картините. Изложбата на Володя Кенарев е част от програмата на фестивала „Мартенски музикални дни“ и ще предшества официалното му откриване от 19 часа. Сред посетителите на експозицията ще бъде и президентът Румен Радев.

„Тези малки прозорци, наречени картини, към мистерията на човешката душа, като че ли не са рисувани, а са родени в някаква алхимична лаборатория, в която художникът търси философския смисъл на вечните въпроси, с които хората идват и си отиват. Един художник, познал суетната измамност на видимото, се е докоснал с прости и чисти пластически средства до нещо, съхранено само в паметта на сърцето. А сърцето никога не лъже!“, казва акад.Светлин Русев за картините на Володя Кенарев.

Володя Кенарев е роден  през 1951 г. в Русе. Завършва специалност Живопис в Националната художествена академия през 1978 г. Той е един от малкото български художници, работещи в жанра на хиперреализма, а характерните му живописни миниатюри са негов разпознаваем стил. Творчеството на художника се радва на многобройни почитатели и е страст за много колекционери в България, САЩ, Япония, Швейцария, Холандия, Франция, Белгия, Швеция, Канада, Аржентина, Венецуела, Саудитска Арабия, Кувейт, Китай, Индия и др. През 2004 г. е избран за член на борда на съветниците на Американския биографичен институт. Включен е в изданието за 2004 „Кой кой е“ на същия институт към конгресната библиотека на САЩ и в „2000 бележити интелектуалци на ХХІ век“ – издание на Международния биографичен център Кембридж, Англия. Живее и твори в Русе.

Exit mobile version