Днес: Русе се включва с три читателски гнезда в Европейската нощ на литературата

Поредната Европейска Нощ на литературата отново се разгръща на 27 септември 2023 г. в 16 български населени места, в това число и Русе, за да позволи на публиката да се наслади на красотата на европейската литература и да помогне на читателите за пореден път да открият своя нов любим писател.

Русенската библиотеката участва като читателско гнездо, наречено „Вечер на скандинавската литература“. По време на събитието, позиционирано в беседката на площад „Батенберг“ (при лошо време ще бъде в Заемна за възрастни), между 18 и 21:30 ч. на всеки половин час библиотечният специалист Младен Минев ще чете откъси от „Невидимото дете“ на финландската шведскоезична писателка Туве Янсон и „Същински ангели“ на  датския автор Мортен Пепе.

Останалите читателски гнезда са в:

Австрийска библиотека „Елиас Канети“, площад „Свобода“ 4, където ще бъде представен откъс от сборника на Литературен фестивал Русе (2018-2020) „Дъхът на Европа“ (из „Сто черни шевни машини“ на Елиас Хиршл) – Австрия и откъс от „Вещица“ – Венко Андоновски (Северна Македония), чете Анна Нунева;

Малка зала в Драматичния театър „Сава Огнянов“ – ще бъде представен откъс от „Тил“ на Даниел Келман (Германия) и откъс от „Микроскрипти“ на Роберт Валзер (Швейцария), чете Момчил Михайлов-МОМО.

Любителите на литературата, посетили трите читателски гнезда и събрали печат от всяко от тях, могат да получат книга по избор от Австрийска библиотека или Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Exit mobile version