Днес: Премиерата на операта „Ернани“ ще бъде като кино с прекрасна музика

Русенска опера ще представи премиерата на оперния спектакъл „Ернани“ от Верди тази вечер в Доходното здание в Русе. Тя се поставя за първи път на сцена в Русе, и то в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. До момента е имало само едно концертно изпълнение на заглавието, отново на фестивала в Русе.

Режисьор на спектакъла е Орлин Анастасов, който познава добре „Ернани“, но като певец, тъй като е участвал многократно в различни постановки. Той сподели, че концепцията му е максимално близо до традиционния вид опера, а участието на големия Хосе Кура като диригент придава допълнителна енергия и позитивизъм на целия репетиционен процес.

Диригентът Хосе Кура обясни, че са работили в много тежки условия в пострадалата от пожара сграда на операта, но е убеден, че на премиерата ще има страшен удар на енергия от артистите към публиката. Той поздрави участниците от трупата за отдадеността им.

Сценографията и костюмите са дело на Денис Иванов, който е работил по тях шест месеца. Художникът сподели, че рядко се правят исторически постановки, тъй като костюмите са трудни за изработка, а детайлът е изключително сложен. „Исках да постигна кинореализъм и затова всичко – от бельото до шапките, е абсолютно достоверно. Действието се развива през 16 век, когато е модата на Хенри Осми, а тя почти не присъства в операта. Исках костюмите да са на ниво „Ла Скала“ и „Метрополитън“ и ателието се справи блестящо. На сцената ще видите един филм с прекрасна музика и с прекрасно пеене на артистите“, каза Денис Иванов.

В ролята на Ернани публиката ще види Борис Луков, а в образа на Дон Карлос ще се превъплъти Венцеслав Анастасов. Останалите солисти са Емил Желев, Теодора Чукурска, Нели Петкова, Иван Пенчев, Стоян Стоянджов. Оперният хор ще бъде подкрепен от хор „Дунавски звуци“, а хормайстор е Стелияна Димитрова-Хернани.

Директорът на Русенска опера Пламен Бейков сподели, че „Ернани“ ще се играе още веднъж в Русе през май и на фестивала на Царевец „Сцена на вековете“. След участието на „Мартенски музикални дни“ спектакълът ще гостува на 18 март в зала 1 на НДК и в Букурещ.

Exit mobile version