„Дишай, Русе“ : Институция оказва натиск върху екоактивисти

През последните дни членове на Екосдружение “Дишай, Русе” получиха призовки от сектор “Противодействие на икономическата престъпност” да се явят за снемане на обяснения във връзка с подавани сигнали за замърсяване на въздуха. От социални медии става ясно, че такива призовки са изпратени и до други активни сигналоподатели, съобщиха от сдружението.

Призоваването е във връзка с жалба от РИОСВ-Русе срещу лица  подали  до различни институции множество сигнали и заявления по Закона за достъп до обществената информация, с което са затруднили работата на инспекцията.

„Екосдружение “Дишай, Русе” осъжда акта за париране на гражданската активност и потъпкването на конституционните права за подаване на жалби и сигнали. Приемаме такива действия като индиректен опит за сплашване на активните русенци.

Обръщаме се към гражданите, получили подобни призовки през последните дни, да се свържат с нас, за да им окажем подкрепа и правна помощ при необходимост.  Убедени сме, че всеки има право на чист въздух и е наш граждански дълг да се борим за него“, заявиха от сдружението.

Exit mobile version