Дискусия в Русе обсъжда „Новия европейски Баухаус“ и гражданското участие за по-зелени сектори

Бюрата за връзка на Европейския парламент в София и Букурещ организират трансгранична дискусия в Русе с евродепутати, експерти и практици в Русе. Тя ще се състои на 30 септември, петък, и ще е на тема „Новият европейски Баухаус: активно гражданско участие за по-зелени и устойчиви сектори“. Мястото е Зала „Европа“ на Доходно здание от 15.00 до 17.15 ч.

Събитието е посветено на инициативата Нов европейски Баухаус, която има за цел екологичната трансформация на градската среда чрез съчетаване на устойчивост и естетика и с активното гражданско участие във взимането на решения.

По време на дискусията ще се обсъди начинът, по който гражданите и специално младите хора биха могли да участват по-активно в обществения живот, така че да допринесат за устойчиви положителни промени в градската среда и живот. Ще бъдат разгледани теми като инициативата „Нов европейски Баухаус“, Зеления пакт, кръговата икономика и различни начини, чрез които граждани и нестопански организации могат да допринесат за тяхното реализиране, като се посочат и някои добри примери за успешни граждански намеси.

В панелната дискусия ще вземат участие Юлия-Мирела Сербан, ГД „Регионална и селищна политика“ (REGIO), Европейска комисия, Десислава Панчева, ръководител на офис „Култура“ в Бюро „Творческа Европа“, Антония Димитрова, член на Фондация „Колективът“ и Лука Матей Стоян, архитект от Центъра за върхови постижения в архитектурата, изкуствата и аудиовизията, Румъния (tbc). Те ще отговарят и на въпроси от публиката в залата и онлайн.

Дискусията ще се проведе на български език с двупосочен превод от/на румънски език. Ето и програмата: Discussion Programme 30092022 BG

Събитието ще бъде предшествано от Практически семинар „Срещи на идеи“: Дунавска дизайн лаборатория. Работилницата ще се проведе изцяло на английски език (без превод) в Дом Канети, бул. „Славянски“ 12, Русе от 10:00 до 14:30 ч. на 30 септември 2022 г. Местата са ограничени.

Exit mobile version