Директорки на детски ясли в Русе станаха доброволци в дом „Възраждане“

Директорки на детски ясли в Русе станаха доброволци в дома за стари хора „Възраждане“, като се отзоваха на призива на община Русе. След установяване на над 90 заразени в дома, хора от персонала напуснаха. Макар повечето да останаха в този труден момент, се наложи спешно да се търси помощ от доброволци за обезпечаването на медицинската грижа в институцията.

Аглая Серафимова и Янка Янчева, директори на детски ясли №8 и №9 в Русе, единствени са пожелали да помогнат в този изключително тежък момент. Те са се нагърбили да се грижат за възрастните хора с положителни проби, настанени в общинската сграда в Лесопарка в Николово.

За съжаление въпреки проведените срещи със 120 представители на медицински специалисти в детското и училищното здравеопазване, с представители на детски ясли и детски градини, никой друг освен двете жени не е поискал да влезе на първа линия, споделиха от общината.

За период от две седмици жените оставят семействата си за период от 2 седмици и се грижат за 23 възрастни които са с положителни за COVID-19 проби. Те споделят, че това е било едно от най-големите предизвикателства в живота им, но грижата към „родителите на нашия град“ би следвало да е приоритет на всеки един от нас.

Аглая Серафимова и Янка Янчева са спазили всички противоепидемични мерки на здравния министър и след излизането си от дома и двете са дали отрицателни проби за COVID-19.

В овладяването на ситуацията в дом „Възраждане“ се включиха още персоналът и доброволци от БЧК, които за първи път в страната действаха в подобна извънредна ситуация. Огромна помощ са оказали и служителите от отдел „Социални дейности“.

Към днешна дата излекуваните от COVID-19 са 78 от общо 96 обитатели на институцията.

Exit mobile version