Дипломати идват в Русе за изложби за значимите жени в историята

Група изложби, обединени от темата „Значими жени в историята: от Прага през Братислава до Русе“, ще бъде открита на 16 април, петък, от 14:00 в Историческия музей в Русе. За събитието се очаква да пристигнат трима посланици – Мануел Корчек, посланик на Словакия, Анджей Франгеш, посланик на Словения и Мариос Кундуридис, посланик на Кипър.

„Жените в историята“ е проект на сдружение „Европейски пространства 21“ Русе в партньорство с Регионален исторически музей Русе, който осветлява скритото културно наследство и показва места на памет, важни за местната общност. Съавтори на съдържанието са проф. Николай Ненов и Ренета Рошкева от музея и Цвета Ненова от гражданската организация.

Проектът се ражда с подкрепата на инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“ преди две години. Над 500 русенски ученици научават повече за вдъхновяващите примери на жените в историята, участват в занимания по гражданско образование, коментират актуални въпроси на страницата на проекта.

Изложбата на Посолството на Словашката република в София „Първите жени“ представя житейски истории на известни словачки, които се реализират като първи в различни области на обществения живот. Изтъкват се успехите на жените, отразяват се важни въпроси, свързани с равенството между половете и ролята на жената в словашката история.

„Чешките героини. Забележителните жени в чешката история и съвремието“ представлява илюстрирана мозайка с историите на забележителни чешки жени – владетелки, политици, художнички, изследователки, спортистки, които са оставили важни следи в историята и  настоящето не само на Чехия, но и в международен контекст.

Проектът е вдъхновен от отбелязването на 100 години от узаконяването на правото на гласуване на жените в Чехословакия през 1920 г. и от 200-годишнина от рождението на писателката Божена Немцова.

Изложбите може да бъдат разгледани в Историческия музей в Русе до 23 май 2021 г. при спазване на необходимите противоепидемични мерки.

 

 

Exit mobile version