Димитър Милев: Сомът-рекордьор е четвъртата голяма риба, която хващам в Дунава /ВИДЕО/

Вижте как двамата любители вадят огромния екземпляр на брега

Риболовен рекорд поставиха в Русе. Любители-рибари уловиха най-големия сом, ваден досега от река Дунав. Гигантската риба тежи цели 138 килограма, дълга е 2, 78 метра и попада в мрежата им в последния ден от старата година.

Димитър често лови риба на Дунава, тъй като е от село Пиргово в близост до реката. На 31 декември заедно с приятеля си Стефан Тодоров от Русе решават да изпратят старата година с любимото си хоби. „Решихме да отидем да се разходим до Дунава и пуснахме една мрежа в района на Дунав мост, 130 м мрежа, и с пускането още на първите минути потъна мрежата, чухме някакъв шум из Дунава, обърнахме се, видяхме нещо като водовъртежи“, разказва Димитър.

С изненада виждат как мрежата се издига на повърхността, а вътре има огромна риба. „Реагирахме бързо, не сме се уплашвали, реагирахме и с двата „бореца“ я вкарахме в лодката, след това прибрахме мрежата. По-трудното беше да го извадим, да го натоварим вече на брега“, обяснява Димитър.

Той лови риба повече от 40 години, но за първи път вижда толкова голям сом. Само главата й е голяма около половин метър. Късметът му се е усмихвал и преди, но с други видове.

Хващал съм три моруни досега, най-голямата 200 кг, една 176, една 80 кг. За мен това е най-вече късмет. Има рибари, които са по-възрастни от мен, и не им се е случвало изобщо. А аз съм хванал четири големи риби в живота си“, казва Димитър.

Като запален рибар споделя, че в Дунава има много сом, докато есетровите риби са поизчезнали. Където е по-дълбоко, покрай островите, може да се хване по-едра риба. Където е плитко и има пясъци, там риба няма и е по-дребна.

Сомът на Димитър и Стефан е признат за рекордьор и от Агенцията по рибарство. Той  тежи с 16 кг повече от предишния първенец, уловен в Дунава преди близо година.

Exit mobile version