Деца хвърляха пиратки в кошче край операта в Русе

Поредният вандалски акт на непълнолетни лица бе заснет от камерите на СЗ „КООРС“ в Русе. Група деца са хвърляли пиратки в метално кошче за отпадъци пред сградата на Русенска опера. От видеонаблюдението незабавно са изпратили на място екип на полицията, който е установил там само едно дете на 13 години. То е обяснило, че е имало групичка, която е хвърляла пиратките. Предстои да се изясни дали детето е съпричастно към вандалския акт или не.

През последните 10 дни са получени 4 сигнала до полицията за неправомерно използване на различни видове пиротехника. Във връзка със зачестилите оплаквания на граждани за използването на взривоопасни материали през празничните и почивните дни Община Русе напомня, че съгласно Наредба № 4 за поддържане и осигуряване на обществения ред, условията и реда за провеждане на масови обществени прояви, опазване общественото и личното имущество и чистотата на територията на общината, е забранено хвърлянето на ракети, бомбички и други взривоопасни материали, в случаите, в които с тези действия се застрашават животът и здравето на други граждани.

Текстът на Наредбата не е изменян от приемането ѝ през 1992 г., като не е съобразен и с действащото законодателство относно използването на пиротехнически изделия. Разпоредбата не е прецизна и не обхваща всички видове пиротехнически изделия, предназначени за свободна употреба.

Съгласно действащия Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на лечебни и учебни заведения, социални и молитвени домове, храмове и манастири. Забранена е и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория F1, в закрити помещения. (чл. 60, ал. 1, т. 6), като контролните правомощия по спазване на Закона са възложени на органите на МВР. Доколкото законът има статут на нормативен акт от по-висока степен спрямо Наредбата на Общинския съвет, контролът върху използването на пиротехнически изделия е в компетенциите на органите на МВР.

Независимо от това, Община Русе призовава всички граждани да бъдат толерантни и внимателни при използване на пиротехнически изделия, като с поведението си не създават предпоставки за инциденти и нарушения на обществения ред, и осигуряват спокойствие на съгражданите си през вечерните часове.

Exit mobile version