Деца от Борово приготвиха традиционни ястия за празника Рамазан Байрам

Децата от ОУ „Св. Климент Охридски“-Борово, с партньорството на НЧ „Искра 1898“, приготвиха традиционни ястия за мюсюлманския празник Рамазан Байрам, наричан още  Шекер Байрам, и се потопиха в празника на мюсюлманската общност.

Те приготвиха шербет, сладка баница и трапезата за празника, като заедно с това обогатиха кулинарния си речник и научиха как се празнува Рамазан Байрам.

Дейностите с децата от различните общности в община Борово се изпълняват по Проект „Шарено гърне“, финансиран в рамките на кампанията „Виж сега, моето момиче“ от „Пощенска кутия за приказки“ ЕООД, изпълняван от боровчанката Павлена Минева – студент в трети курс по специалности „Рисуване и Интермедия“ и „Педагогика“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Целта на проекта е да издири, популяризира и запази традиционните празници и празнични ястия на местните общности, чрез участието на децата и техните родители. В момента се изготвя книга за деца с традиционните ястия за Бъдни вечер, Василица и Байрям с подкрепата на Агенция Генезис ЕООД, гр. Разград. Очаква се да бъде отпечатана през месец февруари.

През месец март 2024 г. ще се проведе заключително събитие по проекта „Фестивал на приятелството“.

Exit mobile version