Децата от ДГ „Слънце“ сътвориха голяма икона на светите братя

По традиция, в чест на настъпващия празник 24 май, децата от детска градина „Слънце“ 2 в Русе сътвориха голяма икона на Светите братя – Равноапостоли Св. Св. Кирил и Методий. Тя е с височина 1,60 м. и ширина 1,20 м.

Изработена е от общо над 100 деца от 1, 2, 3 и 4 група с екип от учителите: Рая Георгиева, Таня Михнева, Петя Гюрчева, Ванчи Енчева, Марина Матинска, Бисерка Чакърова, Валя Черганска и Снежана Генчева.

Иконата е сглобена от 16 отделни хартиени детайла във формат над А–3 и е оцветена със сухи пастели. Впоследствие детайлите са свързани и се получава голямото пано за стена.

Днес, 19 май, около иконата бе сплетен венец от зеленина и цветя и тя бе тържествено осветена от отец Кирил Синев, който е представител на родителската общност от храм „Свето Вознесение Христово“.
Партньори на инициативата са Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, Народно читалище „Христо Ботев–1908“ – Русе и клуб „Традиция“ – Русе.

На 25 май иконата ще бъде предоставена за съхранение и експозиция в Детски отдел на библиотеката, за да може до нея да се докоснат всички деца на Русе.

Exit mobile version