Децата опознават живота на родителите си чрез предметите на 20-и век /ВИДЕО/

Изложбата в Историческия музей в Русе припомня за бъркалката за майонеза, чавдарчетата и шаблоните за бельо

Учениците в Русе ще опознават света на отминалия 20 век чрез предметите от бита и детските игри. Оказва се, че голяма част от младото поколение животът от близкото минало е напълно непознат. Затова специалистите от Регионалния исторически музей в града са направили атрактивна изложба, по която са създали и оригинална книга-игра.

„Предметите говорят“ – това е мотото на интересната изложба, с която специалистите от Историческия музей в Русе провокират младите да опознаят живота през отминалия 20 век. Много от експонатите, събрани чрез дарения от русенци, се оказват непознати или изглеждат странно на учениците.

„Не са ги виждали, не са ги и чували. Колкото и на нас да ни е странно, таблата за игра, която всеки от нас познава и играе, за децата се оказва непозната. Грамофонните плочи, грамофонът, транзисторът също. Някои кукли им се виждат доста ретро и не могат да си обяснят защо изглеждат по този начин. В една от витрините ще видите три кукли, които са облечени като чавдарчета и пионерчета, и това са много специфични облекла, които съвременните ученици не познават и не знаят за тях. Шаблоните за бельо безспорно предизвикват интерес, защото по-младите не знаят, че преди години хората са си маркирали бельото, за да могат да го дават в обществени перални и после да я е ясно кое бельо на кого е“, разказва Силвия Костадинова от музея.

За подрастващите е много любопитен фактът, че днес едно устройство е достатъчно, за да изпълни функциите на няколко предмета от миналото.

„Например грамофонът, радиоапаратът могат да бъдат заменени от един смартфон, всичко вече правим с един смартфон. Телеграмата, това е всъщност съобщението, например месинджър съобщение или туитър съобщение от 20 век. Също така друг много любопитен предмет е разбивалката за майонеза – напълно ненужна вещ през 21 век. Първо, защото никой не си прави домашна майонеза, тъй като на магазина вече има готова, докато това не е било така през миналия век. И второ, защото вече има много по-модерни уреди като кухненския робот“, обяснява музейният педагог Магдалена Трифонова.

За да бъде по-лесно на децата, музеят е създал книга-игра, в която предметите са представени чрез личните истории на дарителите. Самата книга е направена по доста иновативен и модерен начин.

„Самите игри в книжката са т.нар. отворен тип игри с отворени въпроси. Това за нас е изключително важно да се разграничим, доколкото е възможно, от училищното образование, нашият музей при работата си с децата винаги цели точно това. Да предложи на подрастващите малко по-друг начин за учене чрез забавление. Докато за техните близки, роднини, родители, баби и дядовци това е тяхното време, в което те са живели и израснали, за децата това време е напълно непознато, то носи съвсем друг смисъл и послания, и без тези кратки текстчета към всеки предмет те много трудно биха разбрали“, казва още Магдалена Трифонова.

Към изложбата има сериозен интерес и от по-възрастни русенци, които са изявили желание да я дообогатят с нови дарения от миналия век.

Exit mobile version