Децата на Русе стават БЪРЗИ ГЕРОИ 112, за да спасяват човешки животи от инсулт

Началото на проекта БЪРЗИ ГЕРОИ 112 на територията на община Русе започна в началото на 2023 г. и обхваща 1600 деца в града на възраст от 6 до 9 години или децата в предучилищна възраст и учениците от 1 до 3 клас. Включването в програмата е съвместна инициатива на фондация „Сърце до сърце за България“, УМБАЛ Медика, Лайънс Клуб Сексагинта Приста, 15 основни и средни училища. Всички те получиха институционалната подкрепа на РУО, Русе.

БЪРЗИ ГЕРОИ 112 е здравнообразователна програма, насочена към децата и техните близки, в която всички се обучават как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат правилно в случай на спешност. Програмата ползва естествения ентусиазъм на децата да споделят знанията си у дома и така да научат всички в семейството как да разпознават симптомите на инсулта, за да действат уверено и бързо в спешна ситуация. Целта е хората да потърсят медицинска помощ в първите 3 „златни“ часа, като така има 90% вероятност инсултът да бъде преживян без тежки и ужасяващи последици за пострадалите и техните близки.

ОУ „Васил Априлов“, Русе е едно от русенските училища, които реализираха проекта за своите деца. На 27 февруари 2023 г. се проведе тържественото приключване на програмата за децата от това училище. По време на събитието с много настроение, ентусиазъм, усмивки и гордост децата показаха на публиката наученото и вече се чувстват уверени, че могат да спасят живота на своите близки.

На тържеството присъстваха родители, баби и дядовци, началникът на РУО, Росица Георгиева, д-р Росица Кръстева, ръководител на отделени по Нервни болести в УМБАЛ Медика, представители на Лайънс клуб Сексагинта Приста, координатора на БЪРЗИ ГЕРОИ 112 за България, Елица Хадживълчева, директорът на училището Гергана Григорова и любимите учители на децата, които станаха ценни посланици на инициативата.

„Радвам се, че имахме възможността да работим и да даде на децата и на техните семейства шанс да получат животоспасяващи знания за инсулта. Горда съм, че нашият град има най-много обучени деца по програмата. Защото тя научи децата и най-вече техните семейства  да се борят с тази ужасна болест. Тепърва ни предстои да включим още деца и да помогнем на още много хора в Русе.!“, коментира Росица Георгиева, началник на РУО, Русе по повод реализацията на инициативата.

Националният координатор на програмата, Елица Хадживълчева сподели огромната си благодарност и чудесни впечатления от заряда, професионалния ангажираност и лична кауза на всички, които подкрепиха реализацията, както и на учителите, участвали в програмата. Тя изказа специални благодарности и към организатора на тържественото събитие за ОУ „Васил Априлов“ Маргарита Петрова – невероятен учител, с професионална отговорност и лична кауза в борбата с инсулта.

 

Exit mobile version