Детска ясла №5 в Русе ще почака с ремонта заради прекратена поръчка

Детска ясла №5 в Русе ще почака с обещания ремонт заради прекратена обществена поръчка. От общината възнамеряваха да санират сградата и да оправят покрива, но се оказа, че планираните дейности се отлагат във времето.

Родители алармираха, че яслата е в окаяно състояние и има нужда от спешен ремонт. „Тя е построена през 60-те години и до момента не са правени основни ремонти. Преди две години смениха дограмата и бе направено обследване по програма „Енергийна ефективност“. Сградата изглежда много зле. Има нужда от саниране. Има нужда от подмяна на отоплителната инсталация.Вътре в детската ясла състоянието е доста по-добре благодарение на сплотеният екип на директорката Ирена Захариева, които задружно хванаха четките и направиха с рисунки стаите“, споделиха русенски майки.

През март 2021 г. община Русе стартира процедура по обществена поръчка за внедряване на мерки за енергийна ефективност в две детски ясли – №4 и №5. В детска ясла №5 е констатирано, че сградата не е добре поддържана, фасадата е компрометирана отвън и отвътре, има течове,дограмата трябва да се подмени, а покривът също не е в добро състояние. Ремонтните дейности е трябвало да включват топлоизолация, подмяна на дограма, нова хидроизолация на покрива и възстановяване на отводнителната система, монтаж на 15 слънчеви колектори за подгряване на вода.

В края на май обаче става ясно, че комисията по подбор и оценка на офертите е предложила на общината да прекрати обществената поръчка за ясла №5. Причината е, че оферта е подал само един участник – „Инфострой“ ООД, а предложението му на минималните изисквания на възложителя и трябва да бъде преценено като „неподходяща оферта“ по смисъла на ЗОП и ППЗОП. Затова комисията го отстранява от участие в процедурата и тъй като няма друг участник, обществената поръчка в частта за ясла №5 е прекратена. Фирмата не е обжалвала отстраняването си пред Комисията за защита на конкуренцията.

Очаква се общината да стартира процедурата отново, но това ще отнеме поне няколко месеца.

 

Exit mobile version