Детската градина в Две могили – с модерна зала за безопасно движение по пътищата

Детска градина „Св. св. Кирил и Методий“ в Две могили вече си има модерна интерактивна зала за безопасно движение по пътищата. Тя бе открита официално от кмета на общината Божидар Борисов, зам.-кмета Красимира Русинова, главен инспектор Петър Ванев – началник на Районно управление-Две могили, и полицейски инспектор Христо Янков.

Детската градина отдавна е обмисляла създаването на вътрешна площадка за обучение за безопасно движение по пътищата, но в сградата не е имало подходящо място. Когато ръководството вижда клип на ДГ „Маргаритка“- Варна, направен за Международния ден на хората със синдром на Даун, решава да се възползва от опита на варненци. Част от клипа е сниман в тяхната интерактивна зала за обучение по БДП, създадена в подобно на нашето свободно помещение.

Мотото на инициативата е „Моят град – красив и безопасен“. Затова директорът на ДГ„Св. св. Кирил и Методий“ Надежда Ангелова решава в интерактивната зала да бъде изобразен централният булевард на Две могили. Той е разпознаваем за децата и им предоставя възможност в практическа игрова дейност да се ориентират в квартала около детската градина, да опознават града и да овладяват правилата за безопасно движение. Идеята е реализирана от помощник-възпитателя Акбиле Акифова с участието на доброволци от екипа на детската градина – педагогически специалисти и помощен персонал.

„Работата по инициативата „Моят град – красив и безопасен“ започна по време на преустановеното посещение на деца в детските градини в страната – в края на месец март 2021г. По стените на помещението са изобразени сградите от централния булевард на града. На пода е поставена съответстваща хоризонтална пътна маркировка. В организацията на движение на площадката са застъпени елементи от действителната пътна обстановка на булеварда. Площадката е оборудвана със знаци, светофари, велосипеди, тротинетки, табла и други материали, които вече имахме.

Основната ни цел е създаване на условия за съвременно обучение и възпитание на децата по пътна безопасност, включване на реални пътно-транспортни ситуации в безопасна и защитена територия, организиране ролеви и ситуационни игри, демонстрации, състезания, викторини, моделиране на пътнотранспортни ситуации, с което се подпомага учебно-възпитателния процес“, сподели директорът Надежда Ангелова.

За откриването на площадката в условията на епидемична обстановка децата и учителите от четвърта група „Мики Маус“ подготвиха филм „Моят град – красив и безопасен“. Той разказва за Две могили, за детската градина и правилата за безопасно движение на пътя. Откриването на интерактивната зала за обучение по БДП е посветено на Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който през тази година се чества на 21 ноември 2021г.

На интерактивната площадка в безопасна среда, чрез ролеви игри и пресъздаване на пътни ситуации, децата ще усвояват основните правила за безопасно поведение и ще се възпитанват в толерантно, отговорно и безопасно поведение като участници в пътното движение – пешеходци, пътници в превозно средство и водачи на превозни средства.

От ДГ „Св. св. Кирил и Методий“ благодарят на Параскева Люцканова – директор на ДГ „Маргаритка“- Варна, за ценните съвети и напътствия и на  нейния усмихнат, креативен колектив за споделената вдъхновяваща практика.

Exit mobile version