Десислава Атанасова: Темата за промяна на Конституцията е съществена за ГЕРБ

Министърът на енергетиката не звучеше убедително по време на извънредния си брифинг. Той ни върна в 2006 г., когато държавата имаше съвсем друго ръководство, вместо да отговори на актуалните въпроси за състоянието на българската енергетика, заяви по bTV съпредседателят на парламентарната група на коалицията ГЕРБ-СДС и народен представител от Русе Десислава Атанасова.

Поводът да се освободи старото ръководство на „Булгаргаз“ беше точно, че са продавани излишните количества на външен пазар. А когато има излишни количества е съвсем закономерно да се продават на борсата. Някой е объркан или в превода, или в разбиранията си за енергетика. Търси отговорност на бившето ръководство, а настоящето, което е назначил преди дни, прави същото, добави тя.

Ние заявихме, че темата за промяна в Конституцията за нас е съществена. Тази тема неколкократно циркулира в парламента и в българското общество. Коалиционните партньори в непълен състав предложиха временна комисия, но без какъвто и да е проект какво ще засягат промените, отбеляза народният представител от 19-и МИР – Русе.

Нашето предложение беше да участваме активно в нея, заедно с най-голямата партия в управлението. Съпредседателството на комисията означава споделена отговорност. Далеч по-логично е тази отговорност да се подели между двете най-големи политически сили в парламента, отколкото да се ръководи от партия, получила едва 6% от гласовете на последните избори, посочи тя. Отказахме участие в тази комисия, защото няма законопроект, който да се дебатира, каза още Атанасова.

Народните представители от ГЕРБ-СДС участват активно във всички комисии в парламента. Една временна комисия беше създадена, за да търси решения за цените на електроенергията. Но тя не проведе нито едно заседание, нито има някакъв доклад от нейната дейност. До този момент управляващото мнозинство няма нито едно решение по темата, заяви Десислава Атанасова.

Но преди да говорим за промени в Конституцията, трябва да заговорим за човешките права, които тя брани. Мислех, че живеем в правова държава и не министър-председателят или министърът на вътрешните работи казва кой е виновен или невинен. А в свое интервю Кирил Петков няколко пъти казва „арести, арести, арести“. Членове и симпатизанти на ГЕРБ осъдиха МВР, защото по време на последните избори са арестувани за съмнения в купуване на гласови. Което така и не беше доказано. Това е пагубно за демокрацията, подчерта Десислава Атанасова.

Ние имаме проект за промени в Конституцията от 2020 г. „Демократична България“ също има проект. В управляващото мнозинство обаче няма съгласие какви промени да се случат в Конституцията. ИТН за заложили в програмата си главният прокурор да се избира от Народното събрание, „Демократична България“ има съвсем друго виждане. ГЕРБ-СДС счита, че главният прокурор трябва да се избира от Висшия съдебен съвет. Не може да се реконструира Конституцията с хора, които все още не са осъдили думите на Кирил Петков и Бойко Рашков. За какво да водим дебат?! Конституцията защитава човешките права – това, което виждаме последните няколко дни, е пълен антагонизъм на демократичните ценности, категорична бе Атанасова.

Цялото видео вижте тук: https://bit.ly/3sjghn0

Exit mobile version