Десислава Атанасова: Секретните документи потвърждават думите на Генчовска за РСМ

„Запознах се с всички постъпили в секретно деловодство на НС документи по темата – ангажимент от Кирил Петков за вдигане на ветото на РСМ, и потвърждавам казаното от министъра на външните работи в отговор на зададен въпрос“, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и депутат от Русе Десислава Атанасова.
И припомни какво каза Теодора Генчовска от трибуната на парламента: „Това беше моята първа среща с еврокомисаря Оливер Вархеи. На срещата присъстваха 7-8 души от екипа на МВнР и, както на всички срещи, беше изготвена паметна бележка от тази среща. Тази паметна бележка е открита и потвърждава точно това, което поставихте във вашия въпрос“. Отговорът на министър Генчовска бе на въпрос на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов дали Вархеи е споделил пред нея, че в разговора си с Кирил Петков на 17 февруари българският премиер е поел ангажимент да вдигне ветото за РСМ до края на френското председателство, т.е. до края на юни.
Днешното изслушване на министъра в оставка Теодора Генчовска бе съпътствано със скандали, като завърши с внасяне на искане за оставката на председателя на парламента Никола Минчев. Причината – той отказа изслушването да бъде при закрити врата заради документите с гриф „секретно“ и така Генчовска не можа да ги представи пред депутатите на заседанието.
Преди това депутатите от ГЕРБ-СДС внесоха искане за вот на недоверие на правителството и промени в Изборния кодекс, с които да се върне възможността за гласуване и с хартиени бюлетини.
Exit mobile version