Десислава Атанасова: Радвам се, че нормалният тон в политиката се завърна

Постигнахме доста с колегите ни от ПГ на ПП-ДБ. Видимо е, че вече диалогът е спокоен, можем да формираме обща теза. Доказателство е законодателната програма и изборът на председател на НС. Допреди месеци това бе невъзможно. Радвам се, че нормалният тон в политиката се завърна, коментира в предаването „Още от деня“ по БНТ председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и депутат от Русе Десислава Атанасова.

Ето какво още сподели Десислава Атанасова:

От ПП и ДБ коментираха темата, която е най-важното условие, за да има успешен парламент и неговите решения да бъдат реализирани – да се състави правителство. Те имат решение да не подкрепят първия мандат. Тук обаче има и втори пласт – какво ще правят след това? На този въпрос отговор ние нямаме. Предполагаме, че и други колеги от парламента нямат. Освен ако няма някакви задкулисни договорки.
Втората политическа сила не чува аргументи, а ползва решения на свои политически органи като алиби, за да не се говори по темата за реализацията на втория мандат. Ако се твърди, че е възможно правителство с него, то трябва да разберем как е възможно то. ПП-ДБ казват, че разчитат на всички. Само, че всички са ГЕРБ-СДС, „Възраждане“, ДПС, БСП и ИТН. Ако не искат с нас заедно да споделят отговорността, особено на фона на ужасяващата предстояща финансова криза, за нас винаги има и друг вариант.
Кабинет на малцинството на ГЕРБ-СДС е един от възможните варианти, защото ние сме отговорни пред държавата и своите избиратели. Ако не се постигне съгласие с втората политическа сила, ще предложим такъв вариант.
При споделена отговорност е задължително премиерът да е на ГЕРБ като първа политическа сила, а участието на партньорите да е почти равно в евентуален кабинет с „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“.
Не сме забравили нищо. Имаме памет за важните неща- какви надежди имаха хората, когато гласуваха за тези, които после доведоха държавата до тежко състояние. Не сме забравили и ареста на лидера ни Бойко Борисов, на Владислав Горанов и на Севделина Арнаудов. Но за нас държавата винаги е била най-важна. Какво ще стане, ако и ние започнем да припомняме на обществото добре известните казуси като меморандума с „Джемкорп“, цените на газа и горивата?!
Ако пак има избори, резултатите няма да са по-различни – ГЕРБ-СДС отново ще е първа политическа сила, защото сме незаобиколим фактор в българската политика. Стана ясно, че правителство без ГЕРБ не може да има. Опасността при нови избори е, че ще започне сватбарско наддаване в бюджета. Трябва да избегнем такъв сценарий.
Има още време да се водят преговори за кабинет. Ако такъв се сформира, редовното правителство може да внесе бюджет 2023. Бюджетът е най-политическият закон, той отразява политиките, които следва правителството. Ние вече почти две години сме с бюджет на кръпки поради политическата нестабилност.
Лидерска среща трябва да има още в началото на седмицата. Най-добре тя да се води преди връчване на мандатите. Трябва отново да се направи опит за много сериозен разговор с лидерите на ПП и ДБ.

Exit mobile version