Десислава Атанасова: Парламентът прие декларация за подкрепа на Украйна въпреки БСП и Възраждане

Срам е парламентарно представени партии в държава – член на ЕС и НАТО да НЕ подкрепят българската позиция и тази на съюзниците и партньорите ни в НАТО и ЕС за налагане на санкции срещу Руската федерация, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС от Русе и председател на парламентарната група Десислава Атанасова.

„Въпреки БСП и Възраждане, Народното събрание прие декларация в която ясно заявихме:

Народното събрание категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството върху териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна.

Парламентът изразява подкрепа за партньорите и съюзниците на България в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта.

Парламентът заявява подкрепа към българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност.

С декларацията Народното събрание изразява подкрепа за това българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава, и да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация.

Парламентът заявява подкрепа за настояването на българското правителство защитата на живота и здравето на цивилните граждани от региона да бъдат абсолютен приоритет.

Народните представители очакват правителството да предложи и представи план за справяне с последствията от военните действия.

В преамбюла на документа Народното събрание се отбелязва, че остава на последователни позиции, подкрепящи суверенитета, териториалната цялост и демократичното развитие на Украйна“.

 

Exit mobile version