Десислава Атанасова – за мандата на БСП, позицията на ГЕРБ и Русе /ВИДЕО/

Народният представител от ГЕРБ-Русе и председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова даде пресконференция в Русе по актуални политически теми. Тя коментира темата за връчването на третия мандат от президента на БСП, като прогнозира, че той няма да е успешен.

„Връчването на мандата на БСП за някои е новина, която има положително развитие – предимно за симпатизантите на БСП. Тя е припозната като парламентарната група, на която за пореден път се връчва мандат. За други вероятно е разочароваща, защото очакваха те да получат мандат за съставяне на правителство и в продължение на цялата минала седмица коментарите бяха кой от кой е по-диалогичен. Според нас истината е следната – това мнозинство, което би се формирало в 47-ия парламент, не би дало успешната формула за стабилност. Защото само преди по-малко от месец именно това мнозинство се разпадна, защото един от коалиционните му партньори говореше за другия, че мафията си тръгва от управлението, и аз не намирам за възможно тези четири партии, сдружения и формации да успеят да консолидират така парламентарна подкрепа, че да управляват заедно“, каза Атанасова.

Тя определи връчването на мандата на БСП като очаквано и логично, тъй като след ПП това е парламентарната група в коалицията с най-голям брой народни представители. Но въпреки това според Атанасова се движим все по-ускорено към предсрочни парламентарни избори. Темата на опозиционните партии е, че няма нужда да се губи парламентарно и конституционно време, а трябва може би в началото на октомври да се проведат парламентарните предсрочни избори.

Според Атанасова сегашното управление се е провалило, а обещанията от правителството най-вече в лицето на транспортния министър Николай Събев за Русе са останали неизпълнени. Все още стоят нерешени проблемите с трафика на Дунав мост, изграждането на магистралата Русе-Бяла, въздуха, пускането на ферибота, още един мост над Дунава. Тя коментира, че управление с мандата на БСП би било римейк на управлението на община Русе, което също не успява да се справи с проблемите на хората.

Десислава Атанасова дава не повече от 10 % шанс за съставяне на правителство. „В момента на „Демократична България“ ще им се наложи да участват в разговори за коалиция с мандат на БСП, което е предизвикателство за тях. На Слави Трифонов, който щеше да си татуира „Никога с БСП, ДПС и ГЕРБ“, не знам също как и колко ще му е трудно да преглътне мандатоносител БСП. В този смисъл нашата парламентарна група, ако се стигне до гласуване в 47-ото НС, защото аз мисля, че има около 10 дена до момента, в който ще стане ясно това дали ще се случи или не, ще бъде единна, ще бъде в парламента и няма да подкрепи правителство с мандат на БСП“, каза Десислава Атанасова.

Според нея настоящите бъдещи коалиционни партньори, ако се стигне до коалиция, не искат да направят правителство. „Те в продължение на повече от 2 седмици поставяха помежду си разделителни ивици, червени линии и всякакви други препятствия, включително и с коментари кой ще е евентуален министър-председател, кои ще са министрите в това правителство, кой ще има най-голяма тежест. Докато БСП повтаряха, че кандидат за министър-председател трябва да бъде ПП като най-голямата група и тя и единствено тя трябва да го посочи, другите в тази евентуална коалиция поставят изкуствени прегради пред възможни номинации. Вчера чух, че председателят на ПГ на ИТН вече коментира не само Кирил Петков и Асен Василев, вече коментира и като невъзможност Никола Минчев да бъде евентуален кандидат за премиер. В този смисъл смятам, че БСП няма да предложат кандидат за министър-председател. Те ясно си дават сметка за това в каква ситуация се намира държавата. Освен това управлението на БСП, с мандат на БСП, ни връща към 96-97 година, когато историята се повтаря на практика и инфлацията беше на рекордни нива“, коментира още Атанасова.

Тя припомни последните социологически изследвания, които показват, че ГЕРБ е в кондиция и би била първа политическа сила, без значение дали се гласува с машини или с бюлетини.

Exit mobile version