Десислава Атанасова: Две са възможностите за бъдещо правителство

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и депутат от Русе Десислава Атанасова бе гост тази сутрин в предаването „Тази събота“ по бТВ. Ето акцентите в разговора й с водещата Жени Марчева относно преговорите между първите две политически сили и вариантите за правителство:

„Обнадеждена съм, че намираме много общи точки в нашите управленски програми – дори в детайлите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Първата крачка беше да седнем да говорим заедно.

Разговорите продължиха два дни, това е втората стъпка и остава да извървим третата – да говорим за персонален състав на правителство. Ако трябва да говорим за компромиси и прошки, ние сме забравили политическото си его. Дори Борисов заяви, че е простил.
Неведнъж съм казвала, че от общо управление сега щета понасят всички, които ще влязат в него. От шести избори щета обаче ще понесе България. Всички партии трябва да забравят политическото си его. Нямаме бюджет за годината вече 4 месеца и ако не постигнем баланс и разбирателство, това означава, че юни или юли държавата ще бъде в задънена ситуация.
Твърдения като „с чужди графици няма да се съобразяваме“ и изобщо тропането с краче в политиката не вършат работа. Не можем да говорим по политики до безкрайност, ако не намерим отговор на най-важните въпроси, като този дали ще постигнем съгласие за управлението.
Възможно е още другата седмица президентът да връчи първия мандат. И тогава трябва да имаме готовност с кандидат за премиер, който да го вземе. Именно поради тази причина отказът на другата коалиция да се съобразява с времеви рамки е неадекватен.
Кандидатурата на Христо Иванов за премиер никога не е поставяна на масата. Не мога да кажа нищо за кандидатурата му, защото за първи път я чувам. С него работим прекрасно. Аз лично имам добра комуникация. Най-интересното е кулоарното добро партньорство, включително на ниво разговор за политики. Ние постигаме консенсус по много теми.
Виждаме че колегите от ПП-ДБ са в изолация. Даже вече се изолират едни от други. Искаме заедно да споделим отговорността, защото сега берем плодовете на неуспешното им управление. Освен това чуваме, че „Да, България“ не желаят да участват в управление с „Продължаваме промяната“. Христо Иванов мълчи, когато сме на масата за преговори.
Две са възможностите за бъдещо правителство. Първата е от двете парламентарни групи да има политическо представителство, съответно присъствието на хора от ГЕРБ-СДС трябва да отразява факта, че ние сме коалицията, която спечели изборите.
Втората възможност е да направим равно отдалечен кабинет, без политици, а всички лидери на партии да бъдат на първи ред и заедно да контролират това правителство.
Ако те откажат да помислят за възможностите и ако другата седмица бъде връчен мандат, ние трябва да бъдем готови с кандидат за премиер. Не се ли постигне съгласие, този кандидат за премиер ще бъде от ГЕРБ.
Намерили сме допирни точки по всички теми, защо темата с присъствието на определени имена в бъдещ кабинет да е камъчето, което или ще обърне колата?“

Exit mobile version