Десислава Атанасова: ГЕРБ-СДС няма да подкрепи „Продължаваме промяната“

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС не дава подкрепа даром на никого, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и депутат от Русе Десислава Атанасова.
„Ако ДБ даде оценка на управлението на Кирил и Асен, корупционните им скандали, незаконните действия на МВР и краха на българската икономика може и да помислим за разговор с тях.
Ако „Демократична България“ не го направи и предложат същите хора, ние няма как да ги подкрепим.
Подкрепата се иска и се дава след изпълнение на определени условия, не даром“, каза Атанасова.
Тя припомни, че ГЕРБ – СДС предложи разговори за декларация, която да бъде документ на 48-то НС и зад който да застанат политическите сили. „Ние предложихме контактни групи и експертно правителство, в което липсваха политически фигури. Предложеният от „Промяната“ документ е некомпетентно написан. Не може в управленска програма да са пропуснати редица сектори от обществения живот като Земеделието, Регионално развитие, Спорт, Култура и Туризъм, Европрограми и еврофондове.
Декларацията на ПП е политическо действие, което е безсмислено, щом към него е подходено така лековато. Ако имаше искрени намерения за съставяне на правителство, щеше да има коалиционно споразумение, предложение за състав и структура на Министерския съвет. Ако се водим от текста на декларацията, то в структурата на МС няма да има министри за пропуснатите сектори“, коментира още тя.
Атанасова заяви, че има приоритети, които са гарант за развитието на държавата и са общи за всички политически партии. „Бихме подкрепили приоритет за влизане на България в Шенген. В декларацията на ПП за това има едно изречение, а за битова престъпност и войната по пътищата не се споменава. ПП не разбират как функционира държавността и институциите, те не могат да предложат и платформа за управление.
Ние няма да подкрепим ПП и втория мандат. Тяхното 7-месечно „иновативно“ управление струваше на България твърде много. Във всяка сфера на обществения живот е абсолютен крах. В енергетиката са се вземали еднолични решения. За това пряка отговорност носят Асен Василев и Кирил Петков. До 6 млрд. лв. загуби ще донесе затварянето на въглищни мощности до 2026 г.
ПП са в изолация. За тях са се закрепили единствено от ДБ, които смятат, че така ще удържат електорално за следващи избори. Когато някой говори за политическа импотентност и демонстрира, че няма идея какво означава управление, това казва достатъчно.
Решение на президента е на кого ще връчи третия мандат. Аз смятам, че все още има начин да се намери консенсус, но с ясна програма. С приоритети и срок за евентуално правителство с експертиза.
Не знам дали приоритетите на ДБ и ПП съвпадат. По отношение на най-политическия закон – този за държавния бюджет те са на коренно противоположно мнение. Служебният финансов министър каза, че е „на червено“ с 2 млрд. лв., а в декларацията на ПП има само харчове.
Ние не даваме подкрепа даром на никого. ДБ трябва да даде оценка на управлението на четворната коалиция, в която и те участваха, на корупционните скандали, на незаконните действия на МВР и краха на българската икономика. Ако „Демократична България“ предложат същите хора, ние няма как да ги подкрепим.
Подкрепата се иска и се дава след изпълнение на определени условия, не даром.

В парламента ежедневно има различни мнозинства, които са по-често евроатлантически. Сега е време за решения, политическият инат кой ще бъде по-виновен трябва да приключи. Политическите сили трябва да осъзнаят, че на хората им трябва хляб, а не зрелища. Това е дневният ред на обществото“, заяви още пред Нова телевизия Десислава Атанасова.

Exit mobile version