Депутатът Крум Зарков: Инвестициите не се постигат чрез схема

Инвестициите не се постигат чрез схема – нито като продаваш паспорт, нито като превръщаш страната в данъчен рай. Необходими са правов ред, образовани хора, перспектива на държавата, в която хора искат да дойдат, за да реализират своя бизнес или да създадат семейства и да живеят тук, заяви народният представител от „БСП за България“ от Русе Крум Зарков в подкрепа на предложението за премахваме на “златните паспорти“.

„България дълго време е страна, в която всичко се продава и всичко може да се купи. Дори и онази свещена връзка, която свързва държавата с хората, които живеят и се идентифицират с нея – гражданството. Това, че гражданството се продава, не е новина. Днес ще затворим една от вратите за продажба.

По време на комисията в предишния парламент се видя как групи продават не само гражданство, но и историята; родовата памет на хора, за да сертифицират- или не – техният произход. Как процедурите са направени така, че папките се трупат и трябва друг начин, за да мине папката „на горния ред“.

Гражданство срещу инвестиции – излишно е замерването между различните вносители с инициативността по тези законопроекти. Историята на тези два текста е дълга – тя може да се проследи от 2013 година и е еволюирала в различни дебати и контексти, в това число как други държави са се отнасяли по този метод за привличане на инвестиции“, коментира още той.

Според Зарков е важно е какво се случва днес – тук и сега. От трите законопроекта има два текста, които са идентични; основата е идентична и тя трябва да бъде подкрепена. Такава е позицията на БСП от години. Това е работа на Министерството на правосъдие от дълго време.

„Днес, когато ще отменим въпросните разпоредби, трябва да кажем няколко неща – свързани не само със закриването на този път за придобиване на паспорти, но и за начина, по който тези пътища се отварят. От гледна точка на развитието на законодателството през 12 „А“ и 14 „А“ – разпоредбите, които са в центъра на закона – показа колко лесно частни интереси се скриват зад общия такъв. От 2013 г. година досега е имало закона, поправки, дебати, вето, временна комисия и какво ли не, а всъщност се оказва, че стотина човека са се възползвали от това нещо. Какво ни показа общественото внимание, изхабеното парламентарно време и крайният резултат – показва ни, че въобще не е ставало дума – поне в главите на някои хора, които са се възползвали от това – за реална политика, а за опит за откриване на пазар, който в крайна сметка се е развил до една степен, но потенциално е имал друга.

Неслучайно в момента, в който се постави изискването инвестицията да е реална – да има истинска икономическа активност, а не просто влог; да има реални работни места, а не просто прехвърляне на пари от една банка в друга – в този момент повече нямаше никакъв интерес към тази процедура. Това отне на българската държава 10 години, за да го разбере. Отново отвън го разбраха по-бързо от нас. Отново. Защо – това е въпрос на втори прочит. Това е прочитът на институционалността, защото каквито и мерки да прилагахме, каквито и рестрикции да поставяхме, неефективността на институциите по контрол или поне съмнението, че те могат да бъдат пробити, правеше така, че никой не приемаше тези законови гаранции сериозно. Затова много бързо едно гражданство, което би трябвало да улесни добросъвестен инвеститор, се превърна в „златен паспорт“. Една политика на привличане на инвестиции се превърна в продажба на документи за самоличност. Това е следващ въпрос, свързан с третия законопроект, който предлагат от ДПС – проверка на всичко, което се е случило дотук. Аз подкрепям идеята за проверка, но считам, че законопректът е ненужен; такава проверка, доколкото знам, даже вече е назначена. И аз мисля, че ние трябва да Ви държим, госпожо министър, нащрек и да питаме за резултатите от нея.

И накрая – инвестиции, растеж, благоденствие не се постигат чрез схема – за тях няма лесен път – нито като продаваш паспорт, нито като превръщаш страната в данъчен рай. Така инвестиции няма да дойдат, не си правете илюзии. Необходими са правов ред, образовани хора, перспектива на държавата, в която хора искат дойдат, за да реализират своя бизнес или да създат семейства и да живеят тук. Истината е горчива – интересът не беше към българския паспорт, а от правото, което той дава – да заминеш и да живееш или пътуваш в Европа.

Смятам, че трябва да бъде подкрепен единодушно законопроектът, внесен от Министерски съвет – като ясен знак, че България най-сетне е затворила тази врата“, заяви още Крум Зарков.

 

Exit mobile version