Депутатът Иван Белчев с въпроси към двама министри за неприятните миризми в Русе

Депутатът Иван Белчев от ПП-ДБ е внесъл въпроси към двама министри за неприятните миризми в Русе. Единият е към министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, която пита за резултатите от проверките на Инспекцията на труда в предприятието „Линамар Лайт Металс Русе“, както и какъв е начинът да се задължи едно предприятие да постави станция за измерване на нивата на дадени химични съединения в работна среда?

„Ще изискате ли поставянето на такава станция за измерване на нивата на Нафтален, Пара крезол и Диметиламин в предприятието “Линамар Лайт Металс Русе”? Изпълнени ли са предписанията, дадени след извършената проверка на 19, 22 и 26 октомври 2021 г. в „Линамар Лайт Металс Русе“?“, пита още Белчев.

Другият въпрос е към министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, който трябва да отговори какво е установила проверката и откъде идва неприятната и дразнеща миризма, определяна от русенци като миризма на бакелит и какво са показали анализите на въздушните течения над Русе.

„Кога да очакваме поставянето на мобилна автоматична измервателна станция? Предвид честите сигнали на русенци, не е ли редно да се дооборудва постоянната измервателна станция с датчици за Нафтален,
Пара крезол и Диметиламин? Проветряването на халетата чрез отваряне на люкове и врати на
предприятието “Линамар Лайт Металс Русе” води ли до изпускане в атмосферата на неприятни и дразнещи миризми от производствената дейност?“, са останалите въпроси към екоминистъра.

Exit mobile version