Депутатът Иван Белчев продължава проучването на казуса с биофилтрите на „Линамар“

DCIM100MEDIADJI_0449.JPG

Народният представител от ПП-ДБ от Русе Иван Белчев се срещна с директора на Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Русе Кремена Попова, за да разговаря за ситуацията с биофилтрите на „Линамар“ и  тяхната употреба, преди в завода да е минала Държавна приемателна комисия

„На 8 януари министърът на околната среда и водите Юлиян Попов дойде на посещение в Русе и по време на срещата с него, беше повдигнат въпросът за законността на вентилационната система и биофилтрите на завод „Линамар“, които да пречистват и извеждат производствения въздух. След срещата отправих въпрос към министъра на регионалното развитие и благоустройството относно функционалността на реално изградените биофилтри. В отговор получих подробен текст, в който се изяснява, че има промени по първоначалния план на инсталацията, но те не засягат първоначално предвидените биофилтри, а се променят само отвеждащите въздуховоди. Това, което ми направи впечатление в отговора от министър Андрей Цеков, се намира в неговия финал. В самия край на писмото пише, че в момента се извършват приемни изпитвания на инсталацията, след чието завършване предстои да бъде въведена в експлоатация по законов ред“, обясни Иван Белчев.

Кремена Попова е споделила, че законът не определя и не изисква от завода в конкретен срок да бъдат направени изпитания на инсталацията и че отговорност за качеството на съоръжението носи самият завод.

„Стана ясно, че инсталацията не е въведена в експлоатация по законов ред, защото няма издаден акт 16, тоест тя официално не работи и никога не е работила. Тиражираната информация, че инсталацията работи постоянно, но на 72-часови проби официално не може да бъде потвърдена. А и тези 72-часови проби всъщност се правят само веднъж и имат за цел да тестват новоизградената система. Очакваме официална позиция от “Линамар”, за да дадат яснота по казуса, засягащ качеството на живот на всички русенци.

Това поражда много въпроси и ми предстоят още срещи с главния архитект на Русе, РИОСВ и МОСВ, както и публични писма към министри. След тази много полезна и разяснителна среща, следващата стъпка е да проверя в какъв срок завод „Линамар“ смята да добие акт 16 за използването на инсталацията и да проследя, доколкото е възможно, дали е функционираща и съвпада ли с предписаното от РИОСВ. В края на разговора г-жа Попова сподели, че в администрацията на завода се среща с отговорни хора, които се стремят максимално да улесняват работата с представителите на държавната администрация“, заяви още Иван Белчев.

Той е обсъдил и изпълнението на водния цикъл в Русе, както и нарушенията по време на работния процес – основно свързани с липсващи заграждения по площадките и разхвърляни строителни площадки, които създават опасности за преминаващите граждани.

 

Exit mobile version