Депутатът Иван Белчев предлага промени в Изборния кодекс за гласуването на хора с увреждания

Русенският депутат Иван Белчев от ПП-ДБ предлага промени в Изборния кодекс за гласуването на хора с увреждания. Това е свързано с получения сигнал от жена от община Иваново, която не може да гласува с подвижна избирателна кутия заради липсата на достатъчен брой желаещи гласоподаватели в нейното положение. Иван Белчев е задал въпрос по този казус към социалния министър Иванка Шалапатова, като иска информация колко са избирателите с увреждания в община Иваново и колко от тях са подали заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Желанието на всеки гражданин да упражни своето право на глас трябва да бъде уважавано. Изискването за минимален брой заявления, за да бъде образувана подвижна секция, заслужава преосмисляне. Припомням чл. 90. (1) от Изборния кодекс “На територията на всяко населено място се назначава
най-малко една подвижна секционна избирателна комисия при наличие на не
по-малко от 10 избиратели, подали заявления”.

Нужно е да се осигури подходяща информация на гражданите за тяхната възможност да упражнят правото си на глас чрез подвижна избирателна кутия. Очаквам предприемане на действия, които да гарантират, че в бъдеще всеки гражданин ще има равни възможности да гласува, всеки човек с увреждане ще бъде информиран лично за неговите права и ще му бъде предоставена възможност за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия“, казва Белчев.

Той ще предложи изменение в Изборния кодекс за отпадане на минимален брой заявления, за да се сформира подвижна секция.

Въпросите, които задава към социални министър, са свързани с начина, по който се информират хората с увреждания за възможността да подават заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия, и какви мерки ще се предприемат за гарантиране на равнопоставен достъп до гласуване за всички граждани, независимо от тяхното физическо състояние.

Exit mobile version