Депутатът Иван Белчев иска от министъра на МВР акция за тротинетките в Русе

Депутатът Иван Белчев от ПП-ДБ поиска от министъра на МВР акция за тротинетките в Русе. Поводът са трите сериозни инцидента в Русе, при които има трима пострадали водачи на тротинетки, 64-годишна пешеходка е тежко ранена, а единия водач, на 14 години, е с опасност за живота.

Ето какво казва по този повод Иван Белчев:

Тротинетката трябва да се кара по велоалеите, а при липса на такава – в най-дясната част на пътя, а пресичането на пътя става като пешеходец. Максимално разрешената скорост е 25 км/ч., като не може да се движи по пътища, където разрешената скорост е над 50 км/ч. и по площи, предназначени само за пешеходци. Въведени са минимални възрастови ограничения като 14-годишна възраст за управление по велосипедни алеи и 16-годишна по велосипедна инфраструктура по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h. Забранено превозването на повече от едно лице на тротинетка. Водачите под 18-годишна възраст трябва носят каска.

Моля да се извърши акция за контрол в град Русе съобразена със Закона за движение по пътищата и по-конкретно:

  1. минимални възрастови ограничения за управление на ИЕПС под 14-години за велоалеи и под 16-години за велоалеи по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h;
  2. носенето на каса на лица под 18-години;
  3. работещи спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и устройство за излъчване на червена светлина отзад;
  4. движение успоредно до друго индивидуално електрическо превозно средство;
  5. слизане от електрическата тротинетка при преминаване през пешеходна пътека или на пешеходен светофар;
  6. вярвам, че ще намерите начин да извършите контрол дали ИЕПС се движат над максималната разрешена скорост от 25 км/ч;
  7. наличие на регистрационен номер за електрически скутери, които могат да се движат със скорост над 25 км/ч или са над 50 кг.

На базата на изложеното, бих желал да отправя следните въпроси към Вас:

Какви мерки планирате да предприеме за подобряване на контрола за спазване на закона на индивидуалните електрически превозни средства в градска среда, особено предвид на скорошните инциденти в Русе?

Моля за справка на пътни инциденти с ИЕПС в град Русе през 2023 г. с обобщени данни за пострадали и вид инцидент. Също така моля да ми предоставите броя фишове и наказателни постановления в Русе през 2023 г. с обобщени данни за вида на нарушенията.

Exit mobile version