Депутатът Ализан Яхова: Стратегическият план за земеделието още не е пратен в ЕК  

Депутатът от ДПС Ализан Яхова, която представлява 19-и МИР-Русе в парламента, е зам.-председател на Парламентарната комисия по земеделие, гори и храни.Пред Русе Медиа тя коментира част от темите, които в момента са на дневен ред в сектора, както и работата на Народното събрание в изминалите два месеца.

-Г-жо Яхова, как изглежда работата на парламента през Вашите очи през първите два месеца?

-Вие сте експерт в сферата на земеделието и зам.-председател на ресорната парламентарна комисия. Кои са най-належащите проблеми в сектора, които са поставени на вниманието на комисията?

-Ние стартирахме с изслушване на министъра на земеделието по основните проблеми в момента в сектора, като те са насочени към подготовка на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Този план трябваше да бъде изпратен до 31 декември м.г., а той не е изпратен. В момента все още се подготвя, по наша информация дори някои от интервенциите се и пренаписват, за да може те да отговарят на коалиционното споразумение  на управляващата коалиция. В комисия ние изслушахме министъра и неговия екип основно по въпроса за тавана на директните плащания. Това е едно национално решение, което държавата членка трябва да вземе. Те са на мнение, че таван ще има от 100 000 евро, като това ще бъде след приспадане на разходите за работни заплати на работещите и въобще на фирмите. Тук обаче е спорен въпросът и все още няма яснота как и на каква база тези суми, които ще се приспадат, ще бъдат изчислявани, както и няма яснота освободеният ресурс, който е около 19 млн.евро годишно, къде ще бъде насочен. Тези пари трябва да бъдат насочени или към подпомагане на по-малките земеделски стопанства, или към подпомагане на т.нар.обвързана подкрепа. Изслушахме и министъра, и представители на всички браншови организации от сектора, за да чуем и тяхното мнение. Очакваме може би тази седмица да ни представят един по-завършен вариант на стратегическия план, който ще бъде изпратен и в Европейската комисия. За шест месеца комисията трябва да прегледа и одобри плана, което отива към септември, и след това евентуално трябва да започне и синхронизиране на българското законодателство, т.е. ние трябва да вземем решенията спрямо одобрените схеми и интервенции. Те да намерят вече отражение и в Закона за подпомагане на земеделските производители и да се подготвят процедурите за самото кандидатстване. Това са много важни решения, надяваме се, че управляващата коалиция ще ги вземе в полза на българските земеделски производители.

Остава отворен въпросът за прехвърляне на Изпълнителната агенция по горите и Българската агенция по безопасност за храните към Министерски съвет. Все още няма никакви постъпили документи, които да официализират това прехвърляне.

-Каква е позицията Ви относно увеличението на минималния осигурителен доход в земеделието?

-На последното заседание се прие бюджетът на първо четене. Там има един текст, от който виждаме, че се предвижда едно много драстично увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се земеделски производители и тютюнопроизводители от 420 лв. на 710 лв. Ние като ПП ДПС сме против това рязко увеличаване и съответно гласувахме против Закона за държавния бюджет на първо четене и ще направим съответните предложения да има увеличение, но то да не е толкова драстично. Една ретроспекция от 2019 г. насам показва, че ежегодното нарастване е с 20 лв., като 2021 г. няма такова, запазено е в сила 420 лв. Сега може би около 450 лв. би било нормално с оглед на това, че всички разходи за семена, торове са завишени предвид инфлацията, което ще е причина много от дребните земеделски производители да бъдат обречени на фалити или да минат в сивия сектор.

 

Exit mobile version