Депутатът Ализан Яхова разяснява новостите за финансиране в земеделието

Народният представител от ДПС от Русе Ализан Яхова, която е и зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие, започна серия от срещи в областта със земеделски производители. Първата такава среща се проведе в община Ветово.

„Искам да запозная нашите земеделски производители с това, което се предвижда като „тавани“, като осигурителни прагове. Русе е район със силно застъпено земеделие. Затова исках да им представя проект за интервенции в новия Стратегически план в съответствие със „Зелената“ сделка – какви нови екосхеми ги очакват, какви са новите изисквания. Има съществени промени в инвестиционните мерки за модернизация на земеделското производство. Има нови мерки, които досега не са прилагани в България. Исках да им ги представя тези нови моменти. Исках да чуя тяхното мнение.

Знаете, че европейската „Зелена“ сделка поставя нови изисквания по отношение на климата и околната среда. Това означава намаляване използването на пестициди, намаляване използването на антибиотици, допълнителни мерки за опазване на почвата, нови изисквания за развитие на земеделската дейност. Това са допълнителни разходи за нашите земеделски производители. Очакваме да видим какви ще бъдат и компенсаторните плащания за тези допълнителни разходи“, коментира Ализан Яхова.

Тя сподели, че малките стопанства се интересуват накъде ще бъдат насочени парите, които се заделят от по-големите, и се надяват да бъдат дофинансирани с тези средства. Тревогите им са свързани и с високите разходи, както и намеренията за увеличаване на минималния осигурителен праг от 420 лв. на 710 лв., срещу което ДПС е категорично против.

 

Exit mobile version