Депото в Бяла ще има нов камион, продава на търг сепарирани отпадъци

Камион за извозване на сепарираните отпадъци от Регионалното депо в Бяла ще бъде закупен по решение на общо събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, което обслужва общините Бяла, Борово, Ценово, Две могили, Полски Тръмбеш и Опака.

Специализираният автомобил ще бъде на стойност до 36 000 лв. и ще се използва при нужда и за други цели. Новият камион е необходим заради честите повреди на машините. В момента депото разполага с един стар „ЗИЛ“ от преди повече от 30 години. Има идея камионът да се използва от всички общини по график в събота и неделя, за да обслужва и разнася контейнери за зелени биоразградими отпадъци.

Ще се бъде изградена и бетонна стена под формата на буква „П“ под ситото за компост. Към момента няма възможност да се пресява готовият компост, тъй като с наличните товарачи – фадроми няма как да се товарят фракциите за депониране след пресяване. Тази дейност ще струва малко над 12 000 лева с ДДС. Парите ще бъдат осигурени от продажбата на сортирани отпадъци на търг – пластмасови бутилки, черни и цветни метали и хартия.

Сред проблемите, които се очертават през следващите няколко години, са недостигът на контейнери в общините и бързо запълващият се капацитет на сметището. През 2020 г. са депонирани общо над 9 000 тона отпадъци, като тенденцията е за увеличаване и за настоящата година се очаква да бъдат около 9 500 тона.

Събранието реши още да бъде закупен газ-анализатор за близо 10 000 лв. , който ще може да измерва всички видове отделени газове от шестте кладенци за биогаз, които се намират на депото. Уредът ще засича едновременно концентрацията на метан, въглероден диоксид, сероводород, водород и кислород, като има и опция за добавяне на допълнителни показатели.

 

Exit mobile version