Денислав Янев спечели наградата „Слави Шкаров“ за млад режисьор

Денислав Янев спечели наградата „Слави Шкаров“ за най-добър млад режисьор, която се връчва от Русенския драматичен театър. Отличието му бе присъдено за постановката на Драматичен театър-Търговище „Една крачка до предела“, която разглежда историята на двама тийнейджъри в Норвегия, запознали се с в чат за самоубийци и решили да прекратят живота си от върха на един фиорд.

Денислав Янев бе определен за победител от комисия с председател театралния критик Никола Вандов и членове Ина Шкарова /театровед/ – дъщеря на Слави Шкаров, Косьо Станев /актьор/ и Ивайло Ненов /режисьор/, който бе сред победителите миналата година.

Постановката „Една крачка до предела“ донесе на младия творец бронзов плакет с лика на Слави Шкаров и договор с Драматичен театър „Сава Огнянов“-Русе, за постановка по избор в следващия театрален сезон, която ще влезе в репертоара на театъра.

Връчването на отличието бе предшествано от предпремиерата на спектакъла „Рожден ден“ от Харолд Пинтър, дело на миналогодишния носител на наградата Веселин Петров. Тя ще бъде показана официално през публика на 12 ноември в Камерна зала „Слави Шкаров“, а още по-интересното е, че това ще бъде първата пиеса на Харолд Пинтър в репертоара на русенските драматици.

В ролите публиката ще види актьорите Ивайло Спасимиров, Кадри Хабил, Косьо Станев, Красимир Ненков, Кристиана Ценкова и Мариана Крумова. Сценограф на постановката е Михаела Добрева, работила по постановки като „Бесове“ на Иван Добчев в Театрална работилница „Сфумато“ и „Луда трева“ на Маргарита Младенова. Музиката за „Рожден ден“ е написана специално от младия композитор Георги Атанасов, който е в екипа на взелия ИКАР 2020 за майсторско техническо осъществяване спектакъл „Одисей“.

Поради действащите противоепидемиологични мерки местата в залата са ограничени до 57, а от театъра напомнят на всички зрители да носят предпазни маски при влизане в сградата и салоните.

Exit mobile version